Avagy élményeim, puffogásaim története álnevekkel

Tanári dohányzó

Tanári dohányzó

Olcsó húsnak - avagy az agyonszeretett rezsi

2022. július 06. - Hagrid

Amikor az ország több pontján beüt a vízhiány, aminek persze egy aszályos időjárás is részben az oka, az ember elgondolkodik, mi lehet a gond. Hiszen az ország épül-szépül, a migránsokat keresztes lovagjaink a törökverő vagy hasonló miniszterelnökkel az élén visszaverték és még a rezsicsökkentést is megvédték a Brüsszel nevű várostól.

Eközben a vízvezetékek és a szennyvízcsatornák elavultak, a szemetet nincs ember elvinni, vagy nincs benzin a kukásautóban, a gázért sokat fizet az állam, tehát az állami bevételekkel fizetünk értük ahelyett, hogy a külkereskedelmet diverzebbé tennénk, mint más országok, hogy csökkentenénk az orosz gázzal és kőolajjal szembeni függőségünket. Ja és a benzin, ha már itt tartunk fix áras, lehet venni, persze a benzinkutak tönkre mennek tőle, az állam költ, mi nem. Ismerős? Igen, ez a Kádár-rendszer stratégiája. A ,,majd János bácsi" megoldja vagy az állambácsi, szinte az életünk részévé vált és a gondolkodásunkba úgy beleivódott, hogy a mai napig nem tudtuk szabadulni tőle.

Ezen az alapon ,,ingyenes" az oktatás, az egészségügy és lényegében minden. Amikor cikkben kihozzák, hogy a magyar emberek többsége jobboldali, akkor azzal a ,,Nagy-Magyarországot vissza" mentalitásra és a ,,Magyarország migránsmentes" gondolatra reflektálnak. Eközben a lakosság elvárja az ,,ingyenességet" a Kádár-i örökséget, amiben az állam mindent megold és ami fenntarthatatlan.

Ez viszont csak a kisebbik gond. A nagyobbik az az, hogy elfelejtkezünk arról, milyen eredménnyel jár ez. Totális minőségvesztéssel. Elveszítjük a vállalkozó kedvet, az innovatív gondolkodásra való hajlamot, marad a beletörődés, a középszerűségnek az elfogadása és annak, hogy semmi sem működik, semminek nincs gazdája. Nem kezdünk spórolni a vízzel, a gázzal, az árammal, nem kezdünk tudatosabban bánni a hulladékkal, hanem elvárjuk, hogy a lehető legolcsóbban elvigyék a szemetet, karbantartsák a vízhálózatot és szolgáltassák az áramot. Mert ez jár. A világpiac le van kakkantva magasból, az nekünk mindegy. Hogy a gázszolgáltatókat az államnak kell kisegítenie és emiatt nincs pénz másra, hogy a vízhálózat rohad, naponta van az ország különböző pontjain csőtörés, de ember nincs már a javításra, nemhogy a cserére, a hulladékszállítók...már nem is merem említeni. Ilyen munkára átlag alatti bért ajánlani? Hajnali 4-re beérni és minimum délig dolgozni kemény fizikai munkát végezni? Nem, nem fognak tudni bért emelni nekik, mert állambácsi megígérte, hogy neked, nekünk nem kell a zsebbe nyúlni jobban. Be van ütve a szög a számlába és ottmarad. Ez viszont nem Európa, ez egy posztszovjet stagnálás a sárban.

Fel lehet tenni a kérdést? Mit akarunk? Szétrohadt országot, amire nem költünk? Gazdátlanságot? A fejlődés kiiktatását? Vagy belátjuk, hogy át kell értékelni a dolgainkat. Egyrészt ahol van munka és jövedelem, ott a megfelelő dolgokra - igen a rezsire is - költeni kell. Másrészt ahol nincs elég munka, ott komolyan kell venni a képzetlen munkaerő képzését, a befektetők igénye szerinti munkaerőképzést, magyarul, akik munkahelyet hoznának létre a legszegényebb megyéinkben (Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Szabolcs-Szatmár Bereg) azoknak a kedvezmények mellett többé-kevésbé képzett munkaerőt kell biztosítani. Képzést vezetők vannak, de meg kell őket fizetni és pont. Az említett megyék megyeszékhelyeire különösen fontos koncentrálni és akkor itt is lehet javítani a társadalom minőségén, a mentalitáson és igen, már nem a rezsi miatt fognak aggódni azok, akiknek 6 hónap közmunka majd 6 hónap segély jut csak, hanem megértik, ha valami olykor többe vagy kevesebbe kerül és azt is, ha azért drágább a víz, mert 1. nincs sok és be kell osztani, 2. a rendszert karban kell tartani vagy inkább fejleszteni kell, 3. ha van, akkor se akarjuk elpazarolni. Ez csak egy példa, de így működne az, ami elkerülhetetlen amúgy is. Persze lehet ezt is tologatnia a kormánynak maga előtt és remélnie, hogy még sokáig rohadhat minden a rezsicsökkentésre hivatkozva, a társadalom legszegényebbjei, a legrosszabb helyzetben lévő megyék magyar és cigány lakosai fejét még lehet jobban a víz alá nyomni, de ez hosszabb távon nem érdeke senkinek, aki ebben az országban él. Előbb vagy utóbb meg kell tenni a szükséges lépéseket és akkor csúnya böjtje lesz a mostani halogatásnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://hagrid.blog.hu/api/trackback/id/tr7417876557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása