Avagy élményeim, puffogásaim története álnevekkel

Tanári dohányzó

Tanári dohányzó

Oktatási reform remények

2021. november 21. - Hagrid

A kevésbé szerencsés szülők és gyerekek tudják, hogy az oktatásban megállt az idő. Leszámítva azokat, akik nosztalgiával néznek vissza a Kádár-korszakra, nyilván elégedettek, ők azt hiszik ugyanis, hogy az oktatásunk világszínvonalú volt. Igen, persze...meg az úszás is, nézd csak élsportolóinkat. Hogy milyen áron? Na igen, így nem beszélhetünk világszínvonalról. Ennyi erővel a kínai tornász edző, aki 4-5 éves kisfiúk és kislányok vállára ráül, hogy lemenjenek spárgába, majd napi szinten kétszer pofozza fel őket, akkor ő is ugye világszínvonalon dolgozik. Tehát, ha a Kádár-kor és a mai Magyarország élsulijait nézzük, akkor igen, a ,,versenyistállók" hozzák az eredményeket. Szülők és tanárok, akik a székletet is kihajtják a gyermekekből büszkén húzzák ki magukat, hogy tanulóik milyen nemzetközi eredményeket értek el. Életük nincs a kicsiknek, de sebaj...

Szóval tekintsünk el a magyar oktatási rendszer mítószától. Röviden mondom, hogy megértsd: elmaradott. Eredményeket olykor hoz, de már nem a klasszikus versenyistállós módon, hanem ott ahol próbálják a felfedezés örömével oktatást erősíteni. És ezt kiskorban kell elkezdeni. Azok, akik általános iskolában a frontális oktatáson kívül semmit sem kaptak, nem értik, miért jó csoportban, párban kutatni, nem értik, hogy egy-egy szövegben, az interneten, hogy járjanak utána dolgoknak, hogy válogassák ki a fontos információkat. Ez azokra a tárgyakra vonatkozik, amik a kevésbé népszerűbbek, amik a lexikális tudást célozzák. A készségtárgyaknál is a csoportos, kreatív feladatok később sokat kamatoznak. Ugyanis a felnőtt életben is első a csapatmunka, még akkor is, ha látszólag egyedül dolgozik az illető majd. Ilyen területeken is simán van interakíció és könnyebb az élet menete is, ha van összetartás. Nem elhanyagolható a társadalmi hatása is a jó oktatásnak, az élvezetes gyermekkor és tizenéveskor után nyitottabb, kevésbé borulátó fiatal kerül pályára, olyanok, akik nem bizalmatlan reflexből, akik szociálisan érettebbek. Amikor a társadalmunk problémáinak gyökerét keressük, akkor érdemes lenne szétnézni az iskolában. Jelenleg egy motiválatlan, fáradt, borulátó, mindenkivel szemben bizalmatlan korosztály alkotja a felnőtt társadalmat, az X, Y és boomer generációkból, akik a poroszos majd szovjet pedagógiát követő iskolákat járták ki és ez nem véletlen. Az önbizalomhiány a társadalom felére simán jellemző, a másik fele is próbál talpon maradni, de lelki problémákkal küzdenek és ezer dologgal kompenzálnak. 

A lényeg, hogy ezen változtatni kell. Magyarországon minden kor emberei megpróbálták az utódaiknak jobb lehetőségeket megteremteni - legalábbis a többség. Próbáltak szakmát adni a kezükbe, más taníttatni a gyermekeit, besegíteni az otthonteremtésbe, a gyermekvállalásba. Mindeig tettünk egy lépést előre és ez most sincs másképp. Fontos, hogy a Fidesz-KDNP tesze-tosza lépései után, amik sehova nem vezettek, valódi átalakulás jöjjön. Ha a kormány marad, akár az EU tagságunk és kérdéses, mert a Fidesz simán parlamenti többséggel elintézné a kilépést, az oktatás területén pedig semmit sem várhatunk tőlük. Ellenzéki győzelem esetén a tervük szerint Hiller István lenne a miniszter. Logikus? Sajnos igen. Azok akarnak dönteni kormány szinten és az MSZP-DK oldalán is, akik nem akarnak semmilyen változást. Ez az egyszerűbb megoldás. Miért? Mert jelenleg a pedagógusok átlagéletkora 47 év és ez az istennek sem fog lejjebb menni. A fiatalok alig jönnek, az idősebb korosztály pedig - tisztelet a kivételeknek - középső ujjával intene be, ha valaki egy korszerű oktatásra akarna áttérni. Részükről az az alibi oktatás, amit 25-30-40 éve végeznek elég. És úgy fest, hogy a politikusok közül nem a legtökösebbek ülnének miniszteri és államtitkári székbe, hogy ezt lemeccseljék a pedagógus társadalom változni nem akaró részével. Halvány reményem még az, hogy egy ellenzéki győzelem esetén, meggyőzhető lenne a leendő miniszterelnök arról, hogy ne levitézlett figurákat, mint Hiller ültessék bele ebbe a székbe.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hagrid.blog.hu/api/trackback/id/tr1016760946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bontottcsirke 2021.11.23. 06:57:07

nagyon jó lett volna, ha ezt a közhelygyűjteményt olyan ember írja, aki a magyar szavak helyesírásával képben van és érthető szövegalkotással rendelkezik.

Hagrid 2021.11.23. 08:34:42

@bontottcsirke: Nagcsaládos szerző bocsánatért esedezik, tényleg gyorsan gépelt. Este egy szusszanásra át fogja futni és javítja a helyesírást is, mert tény, hogy erre maga is allergiás. Köszönöm az észrevételt.

a nagy hohohorgász 2021.11.23. 10:01:00

Azt ugye tudod hogy attól hogy okos eszközökkel oktatsz és megemeled a tanárok fizetését attól nem lesz jobb az oktatás? Lásd magyar futball. A kibaszott szamonkerest mindig mindenki elfelejti!!!! Maganoktatasba meg csak a szaros waldorfok vannak meg a szivarvanyegyetemek, meg a semmire nem jó gyorstalpalók. Amúgy leirtad a problémát, a mai világban senki nem gondol a jövőre, tudod élj a mának légy pozitív. Lop csalj és hazudj.
Mzp meggyozheto lenne???!!! Aha ha még így is lenne, nem lenne aki meggyozne!!!! Őket ki győzi meg hogy meggyozzek mzpt????

Gábor Révész 2021.11.23. 11:01:06

Sajnálatos módon az oktatás az utóbbi 30 évben mindig mostohagyerek volt. A rendszerváltás után elindult egy egészséges fejlődés, új módszerek, új technikák jelentek meg az oktatásban. Az idősebb kollégák közül is sokan kiléptek a komfortzónájukból, és újult erővel próbáltak előre menekülni. Ebbe a "newwave"-be tenyerelt bele Magyar Bálint meg az SZDSZ. Valamilyen, számomra mind a mai napig fel nem fogható okból kifolyólag keresztbe tettek a megújulásnak, évről-évre lejjebb tették a lécet, a kezdeti lendület gyorsan semivé lett. Majd kövdtkezett a fidesz országromboló, nemzetpusztító oktatáspolitikája, amely megölt minden modern elképzelést, eltiport minden előre mutató kezdeményezést. Meg lehet nézni, ma megint hol tartunk! Egyentankönyv, egyentanmenet. Olyan nagyszerű kezdeményezések, mint pl. a Mozaik Kiadó tankönyvei, melyek külföldön, a romlásba rohanó nyugaton elfogadott, támogatott módszereket, lehetőségeket hoztak, nálunk mentek a kukába. Nálunk korábban bevezették a kooperatív tanulás alapjait, a csoportmunka, a projekt-módszer alkalmazását. A fidesz oktatáspolitikája minderre nemet mondott, és visszahozta a frontális osztálymunka fél évszázada elavult módszerét.
Ma az oktatásnak egyetlen célja van: a tömegeket tudatlanságban tartani, egy-egy kiemelt, lehetőleg egyházi elit-iskolát biztosítani a NER kitartottjai számára.
Meg kell nézni, hogy a két-háromszoros támogatásban részesülő egyházi iskolák mennyivel előrébb tartanak a modern oktatástechnika használatában.

a nagy hohohorgász 2021.11.23. 11:48:15

@Gábor Révész: vicces amit írsz, te sem veszed észre hogy nem az oktatás nevel zombiva hanem a média.... a mozaik kiadó biológia tankönyve mit ír, hány emberi nem van???? Ha 2 ír akkor az a könyv is szar

a nagy hohohorgász 2021.11.23. 13:10:15

@Gábor Révész: én sem viccnek szántam! Na szóval hány nemet ír a mozaik kiadó biológia könyve????

Gábor Révész 2021.11.23. 13:34:40

@a nagy hohohorgász: Nem tudom. Én a kiadó alsós könyveit ismerem, azokban erről még nincs szó. Nem is hiszem, hogy ez olyan kardinális kérdés lenne. Nem kéne a hülye kormánypropagandának felülni evvel a gender-kérdéssel.

a nagy hohohorgász 2021.11.23. 13:54:01

@Gábor Révész: azt ugye tudod hogy a kormány csak reagált a modern tudomanyra? A modern tudomány hirdeti hogy annyi nemunk lehet amennyit akarunk!!! Figyelj csak, kilog a szadbol a gondolkodás hiánya és az o1g, majd ha ezen megtanulsz uralkodni akkor talán kozbeszolhatsz oktatás ügyben... pofad lapos puttana, ahogy a a balliberális értelmiség mondaná:))))))))

a nagy hohohorgász 2021.11.23. 14:20:00

@Gábor Révész: csak az asszony illatabol tudok idézni: jól vigyázzatok emberfaragok!!!!!
Mert akit liberálisnak neveltek, az az anyját is eladja 20 piculaert!!!!! Én szóltam előre!

bontottcsirke 2021.11.23. 14:42:57

@Hagrid: elnézést, csak megjegyeztem+szakképzést is lehetne boncolgatni

bontottcsirke 2021.11.23. 14:44:37

@a nagy hohohorgász: béremelés nélkül nem a minőség lesz jobb, hanem a gyors összeomlás lenne elkerülhető. A bért nem emelni kell , hanem triplázni. Akkor esetleg történik valami.

a nagy hohohorgász 2021.11.23. 16:43:46

@bontottcsirke: mint a fociban:) követelni ne koveteljunk csak adjunk3xos bért hátha jobb lesz...gratulálok.

a nagy hohohorgász 2021.11.23. 16:46:15

@bontottcsirke: azt meg végképp nem értem hogy van az hogy a szocialista világban a tanárok isteni hatalommal ( pénz és megbecsülés)rendelkeztek még is szar volt szerintetek az akkori oktatás???? Várom értelmes válaszod....

Gábor Révész 2021.11.23. 20:06:51

@a nagy hohohorgász: Szemmel láthatóan rád kár volt költeni... bár a kisegítő iskola néha csodákat tud művelni - a tízes számkörben való műveletek terén...

Gábor Révész 2021.11.23. 20:09:59

@a nagy hohohorgász: Neked értelmes választ adni? Mission impossible...

Hagrid 2021.11.23. 20:15:19

@a nagy hohohorgász: Kell az ellenőrzés és az elvárás is. Persze nem úgy ahogy most csinálják, mert ez egy vicc, ahogy a minősítés is az. MZP-t nem kell meggyőzni, tudja ő is, a Momentum és az LMP is, hogy egy leszerepelt szoci ex-miniszter nem jó döntés. Nekik kell ezt lenyomni az MSZP-DK torkán. Nem lesz egyszerű, de legalább van rá esély. A mostani vezetésnél nincs, Käsler helyett hoznak még egy lelkészt legfeljebb...

Hagrid 2021.11.23. 20:17:22

@Gábor Révész: Magyar Bálint is megér egy misét. Bár úgy gondolom, bármit is lépett volna, eleve halálra lett volna ítélve. Az Szdsz ekkorra már sokat vesztett a hitelességéből, ezt pedig a hazai liberalizmus - ami pl. a XX. század elején még bőven virágzott és jó is volt - majdnem teljesen tönkrement, sajnos szitokszó is lett. Így nehéz bármit is lépni...

Hagrid 2021.11.23. 20:18:29

@bontottcsirke: Az külön poszt lesz. Dolgoztam benne sok-sok évig, láttam mit hozott a szakképzési törvény. Azt hiszem, akkor voltam a legelkeseredettebb és legdühösebb. A látszatintézkedések és félrement lépések sorozata ott kezdődött, szomorú.

a nagy hohohorgász 2021.11.23. 20:52:03

@Hagrid: szóval hogy fogja 5 ember lenyomni 50 ember torkán??? A választ mondjad, ne terelj...

a nagy hohohorgász 2021.11.23. 20:53:18

@Gábor Révész: nem lehetetlen, csak igazat kell mondani... ja hogy nem tudsz, akkor ennyi

Hagrid 2021.11.23. 21:38:22

@a nagy hohohorgász: Hogy jött ki az 5? És az 50? Adott Hiller pártja a kicsivé zsugorodott MSzP és az őket elszívó nagyra nőtt DK, a másik oldalon van Márki-Zay MMM-je, a Momentum, az LMP és a Jobbik sem biztos, hogy örül a már egyszer leszerepelt figurának, ők csak az előválasztásban boltoltak a DK-val. Ez akárhogy nézem 50-50, mert tippem szerint a Jobbik nem áll bele ebbe a vitába, marad a két oldal a felsorolt pártokkal és vezetőikkel. Jelen pillanatban nincsenek még képviselők csak asztalnál ülő pártvezetők, akikre mind szükség lesz, tehát szót kell érteni. A változáshoz Hiller nem jó ötlet. De csendben megjegyzem, őt csak az említett két párt nyomja, konkrét kormány tervekről még szó sincs, a listán szereplő képviselőkről pedig tudtommal januárban egyeztetnek. Tehát egyrészt simán lehet, hogy Hiller neve fel sem merül, különösen, ha MZP lesz a miniszterelnök, másodsorban még van addig egyeztetni való. Végül pedig a választást sem ártana megnyerni. Ezek mellett azzal jönni, hogy na majd a kb. mikropárttá herélt MSZP beviszi a jelöltjét - ha a DK kitart mellette... - szimplán hülyeség. Írtam róla a posztban, mert már a fickó nevének felvetése is egy vicc. Zuglóban sem tudták Tóthot győzelemre segíteni, szóval nem érzem azt a fene nagy Fidesz által propaganda dumaként mindenhol áradó ún. Mszp-Dk dominanciát.

a nagy hohohorgász 2021.11.23. 21:42:51

@Hagrid: figyelj csak, hagyjuk mert te még nálam is hülyébb vagy... jövőre minden jobb lesz.... gondolkozni árt:)

bontottcsirke 2021.11.24. 08:31:11

@a nagy hohohorgász: azt nem tudom, hogy a szocialista időkben milyen volt az oktatás, mert akkor én még általános iskolába jártam, tehát a puska másik végén léteztem csak.

bontottcsirke 2021.11.24. 08:35:24

@a nagy hohohorgász: mivel az oktatás 16 éves korig kötelező, ezért vinned kell a gyereked valahová. Nekem mindegy hová viszed, mert ennyi pénzért nagyjából mindenhol szart fogsz kapni. Tehát ha nem emeled a duplájára a fizetésüket, akkor néhány éven belül valami életveszélyes gettóba megy a gyerek, ahol néhány órára összeengedik a többi kis csimotával, valaki egy zárt kamerláncon megnézi, hogy ölik-e egymást, te meg otthon reménykedsz, hogy túléli a gyerek azt a napot is. Nincs pénz=nincs foci. Még ennyi sem. Bizony. A focisták színvonala meg legyen a kis napóleon meg a szavazói gondja.

Gábor Révész 2021.11.24. 09:55:53

@a nagy hohohorgász: ha neked nem is tetszik, én a hozzászólásomban az igazat írtam le. Ami persze igen messze van a kormánypropaganda lózungjaitól, de ez nem az én hibám.

Gábor Révész 2021.11.24. 10:01:46

@Hagrid: Azért azt vedd figyelembe, hogy a liberalizmust a jelenleg regnáló, álkeresztény, áldemokratikus rablóbanda tette szitokszóvá. A gyermekeknek sokkal több lehetőséget biztosít egy olyan iskola, ahol a pedagógusoknak van választási lehetősége, és nem a vaskalapos, elavult poroszos neveléssel irtják ki a gyerekből a kreativitás csíráját is.

Hagrid 2021.11.24. 19:55:46

@a nagy hohohorgász: Hamar feladtad. Tehát Fletó a mindenható, a legerősebb blokk, meg Soros. Ha ezt benyelted, akkor tényleg hiába minden érv.

Hagrid 2021.11.24. 19:57:10

@Gábor Révész: mindenképp ez a jó irány, de ezt a szitokszót kéne előbb jobbá tenni. Egyelőre sok pedagógus hallani sem akar ilyen irányú változásról.
süti beállítások módosítása