Avagy élményeim, puffogásaim története álnevekkel

Tanári dohányzó

Tanári dohányzó

Ingatag kerületek

2022. április 02. - Hagrid

Az Azonnalin Hont Andrásék elmélkedtek a holnapi végeredménytől. Eltekintek Hont ámokfutásától Covid kapcsán, inkább nézem a politikáját, amit nehéz hova tenni. Jelen állás szerint a Fidesznek szurkol, de főleg azért, hogy nagyobbat taknyoljon a kormány a következő 4 évben. Nem hülyeség, de szerintem ez óriási kockázat, mármint a következő 4 évre még ezt a vezetést meghagyni, ami már-már nem euroszkeptikus, hanem euroellenes lett.

Az oldalon láttam egy jó kis applikációt is, amin a lehetséges kimenetelt lehet számolgatni, kizárólag a listás szavazatok alapján. Néztem nagy szemekkel, hogy miért jön ki így is úgy is nagy Fidesz győzelem és megnézem a kerületek térképét. Nos Honték úgy gondolják, hogy 17 budapesti és 8 vidéki kerületet nyerhet biztosan az ellenzék, és talán még 3-4 jöhet szóba némi szerencsével. Ilyen a 12. kerület, Érd-Budaörs, Vecsés és Szolnok. A többi kuka, az Fideszes lesz és pont.

Még a legóvatosabb becslések szerint is 25 helyett 28 stabil kerülete van az ellenzéknek, ha idevesszük a 12. kerületit, akkor 29, bár ott is csak a Kutyapárt kapcsán inog picit a helyzet. Itt meg kell jegyeznem, hogy a Kutyapártra szavazó ismerőseim egy kivétellel az Ellenzék jelöltjére fognak szavazni és a Kutyapárt listájára. Szóval a 12. kerület ingása így is erős túlzás. 28 stabil kerület mellett van további 17-18, ahol az ellenzék jelöltje az esélyesebb, de inog a kerület, ilyen az enyém is mellesleg. Ezt Hont és társai természetesen nem nézik, szerintük ugyanis ezek a javarészt vidéki kerületek jobbikos szavazói nagy többségben a Fideszre fognak szavazni. Ezt részben igazolja, részben cáfolja az önkormányzati és Európa Parlamenti választások eredménye. A Jobbik tényleg megfogyatkozott és nem nagy a hajlandóság a szavazásra ott ahol más párt jelöltje indul. Mondjuk Tapolca-Ajka vagy Vecsés esetében az Átlátszón sima vagy utóbbinál nehezebb Fidesz sikert prognosztizálni, úgy hogy az ellenzék jobbikos jelöltje indul mindkét jobbikos kerületben, finoman szólva is merész. Azért azt is meg kell jegyezni, hogy az Ellenzéki Összefogás nem tegnap jött létre és aki csak tudott, megbarátkozott azzal, hogy egy jelölt indul kerületenként és arra kell szavazni, aki az előválasztáson nyert (ha volt a kerületben előválasztás). Ezen kívül, akik elpártoltak a Jobbiktól, azok már 2019-ben is a Mi Hazánkra vagy a Fideszre szavaztak, ez meg is látszott a Fidesz sikerén, ami együtt járt komoly veszteséggel is, de tény, hogy nem csökkent a táboruk és ez ex-jobbikosoknak köszönhető. Ugyanakkor 2019 óta volt egy "remek" járványkezelése a kormánynak, ami miatt az önkormányzati választás több-kevesebb sikere és az EP választások után is némiképp visszaestek, ha nem is olyan jelentősen, mint sokan remélnénk. 

Hogy a Fidesz esélyesebb valamivel, az tény, ahogy az újabb kétharmad sem fog várhatóan összejönni nekik. Ugyanakkor az ellenzék sem esélytelen, bőven összejöhet az ő többségük is, akárcsak az is, hogy a Mi Hazánk és a Kutyapárt is bekerül a parlamentbe. Én ez utóbbit látom amúgy a legvalószínűbbnek és itt Honttal kb. egyet is értünk. De csak ezen a ponton. Ami a holnapot illeti, itt elég is a tippelgetésből. Amit írtam, leírtam, vállalom, nincs visszavonás. Tévedhetek én is, Hont is, más is. 

A végére számszerűsítem a tippjeimet:

Fidesz-KDNP képviselők száma: 93

Egységben Magyarországért képviselők száma: 93/94

Mi Hazánk Mozgalom képviselők száma: 6/7

Kétfarkú Kutyapárt képviselők száma: 6

Ha a szívemre hallgatnék, akkor 94-95-re hoznám az ellenzékét, főleg, mivel tudom, hogy a Fidesz néhány kérdésben simán együtt szavazna a Mi Hazánk Mozgalommal, de hátha, hátha a két párt együtt nem éri el a 100 fős többséget. Ha nem így lesz, hát nem, akkor még kell az országnak tényleg néhány év pofára esés és egy picit átalakult ellenzéki összefogás 2026-ra.

A bejegyzés trackback címe:

https://hagrid.blog.hu/api/trackback/id/tr2117795997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.07.21. 09:48:24

Erősen nem így lett.
süti beállítások módosítása