Avagy élményeim, puffogásaim története álnevekkel

Tanári dohányzó

Tanári dohányzó

Witcher (Vaják) - 3. évad

2023. augusztus 02. - Hagrid

Temetni jöttem a sorozatot, nem dicsérni. Mondhatnám, de bevallom, szembe megyek az árral és picit pozitívabban nyilatkoznék, mint legutóbb a második évad után. Főleg azért, mert elkeseredve láttam, hogy a 2. évad pocsék kivitelezése ellenére is a közönség azt jobban bírta, mint az amúgy jobban sikerült 3. évadot. 

És miért? Több szörny, menőbb CGI, látványosabb harcok.

Na ezek nálam nem szempontok. A 2. évad egy értelmetlen, 90%-ban hozzáírt, összehordott katyvasz lett. 1 epizód alapszik könyvön és egy helyszín, de a többi részemről a Trónok harca 8. évadával vetekszik.  A harmadik évad esetében kezdem a pozitívummal, végre a könyvről szól. Nem összeírt baromságok egyvelege lett, hanem követi az eseményeket. 

Sajnos az írás még mindig nem megy a producer csapatának, a remek párbeszédeknek töredékét sem vették át, a karakterépítés még mindig döcög és az új szereplők bemutatása, néhány felfuttatott karakter hirtelen kinyírása érthetetlenné teszi az egészet. A másik gond, hogy a képzelt "Kontinens" politikája is része a regényeknek, na erre max 5 percet illet volna rászánni, hogy egy párbeszédben kifejtik, de nem...az nem ment. Így az egyszeri néző nem érti, mi ez az egész, mi az intrika lényege, miért olyan fontos egy-egy kém, uralkodó stb. 

Aki ismeri a regények világát, annak tisztább a dolog, de így sincs szépen érzékeltetve az idő múlása, a helyek közti villámgyors utazás szintén összevazarja a nézőt, akár veterán, akár nem. Szóval...kapkodás lett belőle.

 

Mi lett volna jó? Ha a 2. évad nagy részét kukázták volna, Nivellen novellája (Szépség és a szörnyeteg) maradt volna, az jó lett, illetve néhány epizódon át szépen felépíthették volna Ciri kiképzését Kaer Morhen-ben, a családdá válását Geralttal és Yennel. Azt, ami még a 3. évadban is csak úgy ahogy sikerült. Tudom, tudom...az érzelgés, a mászkálás és beszélgetés unalmas...de nem is kellett volna sokáig húzni és az ember átérzi, mi történik, hogy alakulnak a szálak, a kapcsolatok. 

Ééééés még a második évad végén Thanedd szigetére lehetett volna felvezetni az eseményeket, hogy a kulcsepizód, a fordulópont, a kataklizma egy odab**ó záróepizód lett volna a végén, majd az epizódot zárta volna, hogy Geralt Brokilonban lábadozik, Ciri a sivatagban ébred, Yen pedig nem találja. Itt ért volna véget egy jól felépített, pörgős 2. évad és akkor talán Henry Cavill sem száll ki.

Az index helyesen írta, hogy kíváncsi-e még valaki a lázadó elfekre (Scoiatel)? Nos nem. A regényekben nincs felvezetve a helyzetük, nem is olyan fontosak, ahogy itt még Fringilla sem. Ehhez képest Fringilla és Francesca egy szálon kulcsfigurák lettek. Ám legyen, fel lehetett volna őket vezetni, szép előtörténetet megírni hozzá....Na ez sem sikerült. Sablonos, klisés megoldások, ármánykodás, szadizmus, mészárlás, semmi a motivációkról, indítékokról, csak melodramatikus félmondatok. 

Ilyenek miatt sajnos tucat sorozattá süllyesztették a Witcher-t, pedig remek az alapanyag és az sem izgat, ha több meleg kapcsolatot tesznek bele (bár eleve volt pár a regényekben) és már nem izgat az sem, ha a bőrszíneket megkeverik. Szomorúbb, ha a karaktert rosszul írják meg, ha más a bőrszíne a színésznek, akkor legalább jól játszana. Nem, sem a Fringillát, sem a többi magát "széppé" varázsoló karakter, Tissaia társai pl. sem hozták azt, amit kellett, egyedül Philippa karakterét hozza remekül a színésznő és nála mást sem zavar a külső megváltoztatása. Még Milva is rendben van eddig a külső ellenére. 

Az a baj, hogy a folytatástól már semmit sem várok. A remek első évad után (aminél csak a felborított idővonal miatt siránkoztak páran kétbitesek), a második évad visszaesését már nem lehet helyrehozni. Borzasztó irányt vett és csak ha tényleg követik a regényeket nagyjából, akkor lesz ebből jó adaptáció. Igen, pl. Nivellen novellája is az lett, pedig volt ott is módosítás, pl. Ciri jelenléte nem kicsit borította a dolgot, de jól sült el. Nagyobb gond lesz, hogy szegény Liam Hemsworth aligha tudja hozni Geralt karakterét...

Ja igen, az évad kettévágása is egy olyan húzás volt, ami nem jött jól. Ilyen előjelek után, nem tudom, hogy örülnék-e a folytatásnak. Kár, mert imádom a regényeket és a novellákat is.

A bejegyzés trackback címe:

https://hagrid.blog.hu/api/trackback/id/tr1518185001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása