Avagy élményeim, puffogásaim története álnevekkel

Tanári dohányzó

Tanári dohányzó

Ho, ho, ho Horvátország...

2022. december 10. - Hagrid

Nem, nem sztrájk, elfáradtam amúgy is a szervezésekbe, megbeszélésekbe, nem is vagyok egy vezéregyéniség, ráadásul az a csúnya Brüsszel nem küld pénzt, így a az oktatást sem tartja fenn Brüsszel. Avagy, ahogy azzal már sokan viccelődtünk, sikerült megállítani. 

Legyen ez inkább egy kis föci órába oltott focióra. A mai témánk a már korábban emlegetett Horvátország. Eme kis szomszédunk, ami a Magyar Királyság része is volt alig 3,9 millió lakossal bír. Gazdasága nem túl acélos, bár tagja az EU-nak és a NATO-nak is. Mindenesetre gazdasági mutatókban (GDP, vásárlóerő stb.) mögöttünk helyezkedik el és nem mondhatni, hogy tobzódna a pénzekben, ráadásul az EU-nak is később, 2013-ban lett tagja.

Ennek tükrében vicces látni, hogy hol jár a fociválogatott és hol a legerősebb klubjuk a Dinamo (korábban Croatia) Zagreb. Persze tudom én, nagy ünnep az idei év, a Fradi továbbjutott a csoportjából és a magyar csapatok közül elsőként a kiesési szakaszba került az Europa Ligában. Hasonlóan összevásárolt csapatok közül persze láthattunk hasonló sikert a térségben, akár azeri vagy ukrán milliárdosok által összerakott csapatokkal. Ami a Dinamot illeti ők már párszor megéltek ilyen sikert, cseh csapat is járt már legjobb 16 között a zágrábiak meg két éve a legjobb 8 közé kerültek az Európa Ligában. Mindezt úgy, hogy a kezdő csapatban nem 1 vagy 2 magyar játékos kezd, hanem 4-5 és a beálló cserék is horvátok. Csoda, ha a válogatottnak jól megy? Előző vb-n döntő és ezüstérem, most pedig megint a legjobb négy közé kerültek, hogy éremmel térjenek haza. 

Természetesen ott sem minden tökéletes. A horvát bajnokság a színvonala alapján nem tartozik Európa legjobbjai közé, a válogatott keretében pedig csak 6 játékos játszik a hazai ligában, mondjuk a hős kapusuk Livakovic már nem sokáig, az az érzésem...

Nálunk a keretben 12 játékos van a magyar bajnokságból, ámbár ez inkább hátrány mint előny, mert az NB1 sem az acélos tempóról és színvonalról ismert. Ha már összevetek, a magyar légiósokra is érdemes ránézni, akik amúgy tényleg tehetségesek, de a klubjaik nem Európa klasszis csapatai: Lipcse, Fenerbahce, Pisa, Millwall, Freiburg, Genk és Európán túl Philadelphia és Ulsan (Korea). 

A horvát légiósok klubjai: Real Madrid, Atletico Madrid, Bayern München, Celtic, Rangers, Chelsea, Inter, Atalanta, Torino, Tottenham, Osasuna, Lipcse, Frankfurt, Stuttgart...

Valamit itthon nagyon elrontottak és ezen nem segít, hogy a Fradi végre továbbjutott a csoportjából és az sem, hogy a válogatott két EB-n is szépen szerepelt. Sok sikert tehát horvát szomszédainknak az amúgy elég nagyképű argentínok ellen.

Igen, részemről bojkottáltam a VB-t, csak összefoglalókat nézek meg, semmi élő meccs. Tehát a korrupt, szemét FIFA és a katari milliárdosok elmehetnek a rákba...

Helyette marad a jó kis zenélés. Engem nem, de ezt a remek hazai bandát hallgassátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://hagrid.blog.hu/api/trackback/id/tr6817999320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása