Avagy élményeim, puffogásaim története álnevekkel

Tanári dohányzó

Tanári dohányzó

Az olcsó munkaerő illúziója

2023. január 21. - Hagrid

2010 előtt az MSZP-s kormányok szentül hirdették már talán Bokros Lajos óta, hogy az ország versenyképességének záloga az olcsó munkaerő, ami bevonzza a befektetőket. 2010 után Varga Mihály hirdette, hogy a Fidesz ebben nem hisz és az olcsó munkaerő ideje lejárt, majd Morgan Freeman hangják hozzátehetnénk, hogy de nem járt le. A Fidesz politikája lényegében folytatta az elődökét és maradt az olcsó munkaerő, még ha néha a látszatra adva ők is emelgettek a minimálbéren. Természetesen nem a minimálbér felfelé tologatása a megoldás, a lényeg a jól képzett munkaerő lenne, minél kevesebb betanításra váró emberrel. Más kérdés, hogy ehhez már rég ki kellett volna építeni egy jól összerakott felnőttképzési rendszert, amit amúgy ígértek, piaci alapút, jól megfizetett képzésben részt vevő és abban így érdekelt emberekkel. Ezen kívül egy megreformált közoktatási rendszer sem ártott volna, hogy a felnövő generációkra jól lehessen alapozni. Szükség lett volna alternatív oktatási módszerekre is ott ahol a gyermekek elhanyagoltak, szüleik alkoholisták, drogfüggők, munkanélküliek, hátrányos helyzetűek és így talpra állíthattak volna sok százezer embert. Nem tették, hozzá sem nyúltak a közoktatáshoz. A felnőttképzés egy vicc volt és most is az. Az okj ugyanúgy okj maradt, csak rányomják épp a szakgimnáziumokra és technikumokra, hurrá. Két évnyi képzés, telitömve tárgyakkal, amiket simán el lehetne hagyni, a gyakran 2 éves képzést pedig le kellene rövidíteni 1-re vagy félévre. Ha bárki úgy gondolja, hogy ez pusztán gyávaság a részükről, az téved. 12 év és kétharmados hatalom nem fél az oktatástól, ez most is látszik. Egyszerűen rájött, hogy a rohadás az érdeke. Még a sztrájk is egy picit. Minél nagyobb a lemorzsolódás, annál kevesebb fiatalnak lesz érettségije, szakmája. Természetesen, ha a kemény és rosszul fizetett munkához így sem fűlene a foguk, az sem gond, a migránsokat már a kormányzat is beszállítja, több tízezren dolgoznak a gyárakban, amiknek tényleg érdekük, hogy akár MSZP-s vagy mai nevén DK-s, akár Fideszes kormány is legyen hatalmon, a helyzet ne változzon. Ne legyünk Észtország, ahol már évek óta elképesztő az előrelépés a képzettség területén, vagy akár Lengyelországban és persze Csehországban is. 

A reform dolgával persze egy ehhez jól hozzáálló kormánynak is nehéz dolga lenne, mert tény, hogy a pedagógus kollégáim jelentős része hallani sem akar semmi ilyesmiről. Számára a reform azt jelentené, hogy máshogy kell tanítani. Mivel a pedagógusok átlagéletkora valahol 49-50 körül járhat, így ez azt jelenti, hogy a többség, aki 50 felett jár és minimum 25 éve tanít, nem szívesen áll át másra. Szóval ehhez jócskán kellene felvezetés, rábeszélés és türelem is. Ami azonban azért is kellene, mert a kezdő tanárok számára az alacsony fizetés csak az egyik távol tartó baj, a másik a közoktatás elavultsága. Amikor a 25 éves tanár kikerül az egyetemről korszerű tudással, remek módszertani felkészítéssel, amivel a legjobb órákat tarthatná, rájön, hogy ezekből szinte semmit sem tud megvalósítani, ha csak nem egy nagyon bevállalós, nagyon felvilágosult és komoly autonómiával bíró suliba nem kerül. Mindenesetre nem lehetetlen vállalkozás, csak okosan kell belevágni, nem csak úgy hozzávágni a pedagógus társadalomhoz az új "reform" rendeleteket, ahogy azt tették Magyar Bálinték annakidején.

Visszatérve az olcsó munkaerőre, a kormány nem igazán vonzza be a megfelelő befektetőket. A német és távol keleti gyárak ugyanis nagyon drágák. Igen, nekünk, mert ezek sokmilliárd forintnyi támogatást kapnak és adókedvezményt is, majd vagy helyben keresnek dolgozókat bruttó 300 ezerért vagy fizetnek, hogy picit olcsóbban odavarázsolják a vendégmunkásokat. Eközben az átlag állampolgár, akinek jelentős része Fidesz szavazó, úgy gondolja, hogy minden maradt a régiben, mint 89 előtt. Az egészségügy ingyenes, az oktatás is, a közbiztonság is és a tűzoltó is ingyen érkezik. Természetesen adót sem akar sokat fizetni, mert miért is? Amikor meg nincs sem elég rendőr, sem tűzoltó, sem tanár, sem ápoló vagy egészségügyi szakdolgozó, akkor csodálkozik, hogy miért nem vállalják éhbérért a munkát. A versenyszféra pedig rozsdásodik szintén a középszerűségben, pedig ha megjelennének a komolyabb vállalatok, akiknek jobban képzett munkaerő kellene és a gagyitól elvándorolhatna az addig kihasznált munkaerő, akkor már ott sem lenne ok a panaszra és a versenyszféra fenn tudná tartani a jobban fizetett közszférát.

A bejegyzés trackback címe:

https://hagrid.blog.hu/api/trackback/id/tr4318031568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása