Avagy élményeim, puffogásaim története álnevekkel

Tanári dohányzó

Tanári dohányzó

Foci a környéken

2021. február 25. - Hagrid

Mivel időközben Európa focicsapatai az európai kupákban is a döntő felé menetelnek, kicsit szétnéznék. Az Európa Ligában 32 csapat maradt, a csoportmeccsek után. Mellesleg, a csoportmeccsekről még sosem jutott túl magyar csapat, ezt tegyük hozzá. Na nézzük, idén kik vannak itt és milyen eredményekkel. Koncentráljunk a hozzánk hasonló, nem dúsgazdag, nem elit klubokkal bíró országokra.

FC Krasnodar - Dinamo Zagreb 2-3

Az orosz Krasnodar nem szegény csapat, ahogy a legtöbb orosz klub, ők is egy orosz milliárdos tulajdonában vannak, Szergej Galitsky-ében. Izgalmasabb az, hogy az erős orosz klubot idegenben intézte el a Dinamo Zágráb és jó esélye van rá, hogy ezen a héten tovább jusson a legjobb 16 közé. Horvátország feleakkora, mint Magyarország. Gazdasága nem rossz, de nem erősebb a magyarnál. A horvát válogatott világszínvonalú, bár nem verhetetlen, de az utóbbi 30 évben sok sikert értek el és ez nem a pénzen múlt. Remek játékosokat neveltek ki, a Dinamo a Krasnodar ellen 7 horvát játékossal kezdett (ha ideveszem a macedón-horvát állampolgárságú Ademit, akkor 8...). A 3 cseréből 2 is horvát volt. Nos, nálunk az arány általában fordított. Fradista vagyok, nézzük a Fradit. 2-3 magyar szokott pályára lépni, jobb napokon 4, de mostanában inkább 1-2...

Nézzük tovább inkább.

Crvena Zvezda - AC Milan 2-2

Bár nem nyert a szerb csapat, de ez még keményebb. Szerbiából a játékosok inkább menekülnek. A szegénység nem igazán enyhül, a korrupció balkáni, tehát világszínvonalú és a szervezett bűnözés is. Persze van nagy stadion, sok-sok szurkoló, de utóbbiak miatt inkább eltiltásokat, zárt kapukat és büntetéseket tudhat magáénak a szerb klub. Most viszont 10 emberrel egyenlített a világ egyik legjobb csapata ellen, puff.

5 tisztán szerb állampolgár lépett a pályára kezdőként, mellettük 3 kettős állampolgár, ketten közülük szerb-kanadai és szerb-ausztrál állampolgárok, a harmadik szerb-montenegrói, de ketten Szerbiában, egy pedig Horvátországban született. Ha az 5 szerb kezdőt nézem, az is szép, de ha alaposan ránézek, 8 szerbet látok a pályán kezdőként. Ja igen, két csere is szerb volt. A szerb foci is ért el sikereket, bár most mélyrepülésben vannak. Pénz nincs, de igazából az elvándorló felnőtt focisták miatt van a visszaesés. Az elmúlt 30 évre viszont büszkék lehetnek.

 

Slavia Prága - Leicester City 0-0

Nem rossz eredmény olyan szempontból, hogy a vendég angolok nem lőttek gólt idegenben és nem egy gyenge brit klubról van szó. 8 cseh a kezdőben a prágai oldalon. Gazdaságuk jobban állt és áll, mint a miénk, de nem dúsgazdagok, mégis előttünk járnak. 30 év alatt világ- és európai sztárjátékosokat neveltek ki, klubjaik a csoportkörök rendszeres résztvevői, a prágai csapatok tovább is szoktak jutni a legjobb 8 vagy 16 közé. 2 csere pedig cseh volt.

 

Itt megállok, mert még a Shakhtar Donyecket lehetne említenem, akik itt vannak és nyertek, de egy ukrán milliárdos csapatáról beszélünk,ne legyünk hát igazságtalanok

 

Összegezve, három ország élcsapatát néztük meg, Horvátországét, Csehországét és Szerbiáét. Ebből a trióból Szerbia lóg ki, nekik mostanában nem jöttek nagy sikerek válogatott szinten, bár háromból két VB-n ott voltak (2010 és 2018), de EB-n már rég szerepeltek. Mi a titkuk? Nem nyafognak úgy, mint a magyar klubok, hogy a "fiatalok lusták, ez a generáció elkényeztetett stb."

Érdekes módon, azok a játékosaink, akik 18-20 éves korukban egy külföldi ligába kerültek, elég szép karriert futottak be. Akik tovább maradnak, azoknak vajmi kevés esélyük van sikerre. Persze le a kalappal azok előtt a magyar klubok előtt, akik csak azért is játszatják a fiatal magyar játékosokat, ami nélkülözhetetlen a fejlődéshez és a tapasztalat szerzéshez. Ez lenne a cél és a jövő, ráadásul anyagilag is inkább megéri, mint a TAO pénzeket elverni c kategóriás légiósokra, akikből 10-ből egy emeli igazán a bajnokság színvonalát. (Legyünk igazságosak, néhányan tényleg kiemelkednek.) Más kérdés, hogy ez a temérdek pénz, milyen reakciót vált ki a társadalomból. Én, aki szeretem a focit, aggódom is, mert úgy érzem, hogy a sport ellenség lett, a focisták, a fiatalok, a rendes, tehetséges és olykor jóeszű srácok és lányok, akiknek a klubjai pénzmosodaként üzemelnek és adópénzeket (TAO) vernek el, nyúlnak le. Mantrázhatjuk, hogy a válogatott ismét jól szerepel, relatíve...mert azért bár örülünk az EB-re kijutásnak, azért félve tegyük hozzá, hogy egy idegenbeli siker (Bulgária) után két hazai meccs kellett a sikerhez és bele sem merek gondolni, hogy mi lett volna, ha Izland ellen a hazai 2-1 után idegenben is játszanunk kellett volna... Ennek ellenére a válogatott nem rossz, hektikus bár, de ígéretes és ha végignézünk rajtuk, 1 esetleg 2 olyan játékost találunk, aki hosszabb ideig maradt a magyar bajnokságban. A többségük fiatalon kikerült külföldre, amiért nem lehetünk eléggé hálásak. De tegyük fel a kérdést: ezt akarjuk? Ez a cél még mindig? Nem vehetnénk példát néhány szomszédunkról, vagy a lengyel csapatokról?

A bejegyzés trackback címe:

https://hagrid.blog.hu/api/trackback/id/tr5816438496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása