Avagy élményeim, puffogásaim története álnevekkel

Tanári dohányzó

Tanári dohányzó

Fidesz, Mihazánk és a régi Jobbik

2022. március 31. - Hagrid

Nem csupán az idő hiánya miatt vontam össze a fenti három pártot, ahogy legutóbb az Mszp-hez simán odanyomhattam volna a DK-t és a PM-et is valamilyen szinten. A három párt szavazóbázisa ugyanis nem kis átfedést mutat.

Most nem akarok hosszan mélázni a történelmen. A Fidesz liberális múltja ismert, a 80-as évek végétől az Szdsz ellenlábasaként működtek és mivel az Szdsz elkövetett néhány kapitális hibát, pl. a felelősségre vonás elmaradását Bauer és Pető rokonai kapcsán, majd kormányt alakítottak az Mszp-vel, a Fidesz úgy érezhette, hogy nyeregben van. A malmukra hajtotta a vizet az MDF szétesése is, így lényegében egy jobbközép pártként elég nagy bázisra tehettek szert. Persze nem elég nagyra, sajnos szükségük volt a KDNP-nek nevezett bigott banda és a Torgyán fémjelezte Kisgazdapárt támogatására. Ha belegondolok, hogy dédapám a 40-es években még tagja volt a Kisgazdapártnak, akkor ő is és az akkori meghurcoltak is a sírjukban foroghattak Torgyánék miatt...

Az első Fidesz kormány végül megbukott, amiben nem kis része volt a kisgazdák botrányainak, a KDNP vaskalaposságának, ami azóta sem változott és annak, hogy az Mszp megígért fűt-fát. A 2000-es években a Fidesz új erőt gyűjtött, végképp jobbra tolódott és összeolvadt a KDNP-vel. Ezzel természetesen üressé vált a liberális tábor oldala, amit az Szdsz maradványa, majd a megszűnés után az Együtt töltött be a PM-mel szövetségben. Mások az LMP-nél reméltek egy liberálisabb zöldebb világot. Ahogy az Mszp 2002-ben, úgy a Fidesz 2006 után használta ki a kormány szerencsétlenkedését és tarolt 2010-ben, ami után még izgalmasabb dolgok is történtek és innentől nézzünk rá a jobboldalra és főleg a radikális/szélsőjobbra.

A szélsőségeseket annakidején a MIÉP képviselte, amiből mára hála az égnek nem sok maradt. A fiatalokat nem tudták megszólítani, így a fiatal nacionalisták főleg az Y generációból elkezdtek az új Jobbik felé áramolni. A 2000-es évek tini és 20-as korosztályában a Jobbik akárhogy nézem tarolt 2010 előtt. Egyszerű válaszokat adott neki és az X generációsoknak is arra, hogy miért ki a hibás. Természetesen megoldást nem nagyon mutatott, csak a keménykedés és a hőzöngés ment, meg a börtönnel fenyegetés és az antiszemitizmus. Igazából az volt a céljuk, hogy a látszólag tabukat ki lehessen mondani, lehessen mocskosbuzizni, mocskoszsidózni és természetesen cigányozni, minden 5 percben, mert az segít. A Fidesz vezetésében látták a Jobbik populista szövegelésének a veszélyét és léptek. Na nem azt, amit kellett volna, hogy mérséklik a társadalmat, hogy valós megoldásokkal próbálják a cigányság lecsúszását megfékezni, neeem. Szépen elkezdték átvenni a Jobbik stílusát, na nem annyira, hogy a saját szavazóik közül a cigány származású vagy zsidó vallású rajongókat elijesszék, erre máig ügyelnek, hanem úgy, hogy eljátsszák a bátrat, akik ki mernek mondani ilyeneket is, miközben elérik, hogy a sajátjaik között bűntudatot érezzenek olyan cigányok is, akik nem bűnözők, olyan zsidó emberek, akik nem kötődtek sem a Kádár rendszerhez, sem az ÁVH-hoz. A Jobbik pedig megtorpant és nem tudott továbblépni. Ők lettek a legerősebb párt, és a falvak, kisvárosok mérsékelt jobboldali, valamint radikálisai egyvelegét tartották, amíg tudták. Végül Vona Gábor miután szónoklatában idevárta az iráni iszlamista forradalmi gárdát, bejelentette a néppártiasodást. Ezzel pofont adott a radikálisainak, akiket apránként a Fidesz elszívott, a maradék végül a részben zsidó felmenőkkel bíró Jakab Péter elnöksége elején pedig távozott a Jobbikból, élükön a Toroczkai-Novák-Dúró csapattal, akik megalapították a Mi Hazánk Mozgalmat, vagy néhányan egyszerűen kiszálltak a politikából. 

A Fidesz így 2018 után is tudta pótolni a kiábrándultak vagy elpártolt bizonytalanabbak hiányát, ugyanis a Jobbik szavazótáborából a szétesés után csak a fele maradt a pártnál, negyede a Mi Hazánk táborához került, a másik negyede meg vagy a Fideszt vagy egyéb ellenzéki pártot erősített (főleg a jobbra tolódott LMP-t, esetleg a Momentumot, ha mérsékeltebbek voltak a távozók). Így jelenleg a Fidesz szavazóinak jelentős része már rég nem jobbközép vagy jobb-liberális, hanem radikális, KNDP-s homofób mániás, régi MIÉP-es, régi Kisgazda stb. Van még mérsékelt jobbos is, de nem sok közöttük. Vannak persze érdekesebb figurák is, pl. korábbi Mszp és Szdsz szavazóról is hallani, akik a "migránsveszély" vagy a "mentsük meg az ovisokat a nemváltástól" féle Putyinista szemétkedés miatt kerültek a Fidesz oldalára. Vagy a Mi Hazánkhoz, mivel a kettő között nagy különbség nincs, a Mi Hazánk ha lehet még szélsőségesebb. 

Jelenleg tehát normális, mondhatni mérsékelt jobboldali párt nincs Magyarországon. Legutóbb írtam, hogy baloldali sem igazán, mert a DK nem az egyelőre. Balra van egy széteső Mszp, egy Gyurcsány vezette inkább liberális DK, jobbra pedig a szélsőséges pártok (Fidesz, Mi Hazánk mellett), egy önmagát kereső Jobbik, egy korábban zöld, de minipárttá zuhant LMP. MZP Mindenki Magyarországa Mozgalmától nem véletlenül rettegtek az ellenzéknél és a Fidesznél is, a Jobbik egyenesen pánikolt. Ugyanis ahol csak indult jelölt az előválasttáson a MMM színeiben, ott nagyon szépen helyt állt, 10-20-30%-os eredményekkel, úgy hogy szinte most jött csak létre.

Ez lehet tehát jobboldalon a kiút, akárki nyeri is a választást, míg balra egy totális átalakulásra lesz szükség a DK nélkül, az MSZP-s politikusok egy részét, pl. Lendvai Ildikót végképp hátrahagyva. Talán a PM egy részére alapozva el lehet mozdulni a holtpontról, de mindenképp egy északi szociáldemokrata alapra kellene helyezni az egészet. 

Jelenleg ez a helyzet, ez vár ránk vasárnap, április 3-án. A kisebbik rossz felé húzni, vagy a Kétfarkú Kutyapárt felé. Ha objektíven nézi az ember, akkor a nagyobb veszélyt a szélsőjobb és az alt-rightban látja, ami már 12 éve regnál. Putyin Oroszországa mutatja, hogy hova vezet, ha ez a hatalom túlnő a demokratikus kereteken. Ez az, ami ellen küzdünk jelenleg. Lehet, hogy x év múlva a DK lesz az, amit nem bír már el tovább a társadalom. Lehet, most viszont a Fidesz az. Nem várhatunk azzal, hogy az emberek agymosását leállítsuk. Az X generációs 50-es korosztály még mindig kommunistákat lát mindenhol. A fiatalok, akik a rendszerváltást megcsinálták most összeesküvéselméleteket kajáló idősődő réteg lettek, akárcsak a nyugdíjasok. Elkeserítő, annak ellenére is, hogy mindkét korosztályból sokan tisztán látnak és nem vezeti meg őket egyik vagy másik propaganda. Sok mindent kell újra építeni, a médiát, a választási rendszert, a jogállamot. Reméljük, sikerül. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hagrid.blog.hu/api/trackback/id/tr4917794207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása