Avagy élményeim, puffogásaim története álnevekkel

Tanári dohányzó

Tanári dohányzó

Kata, rezsi kormányzási bolyongás

2022. július 14. - Hagrid

Nem szeretnék belemenni jobban a kelleténél, mivel a rezsicsökkentésről nem rég írtam, ráadásul nem túl népszerű dolgokat, a kormány úgy gondolta, hogy lehet benne valami.

Nyilván nem és nem is most találták ki, de sokáig nem halogathatták. Vagy közvetlenül, vagy közvetlen (adó) formájában ki kell fizetni mindent. A benzin sem lesz kivétel sajnos. Ez egy válsághelyzet, ami azért felkészületlenül érte a kormányt. Igen, ahogyan annakidején Gyurcsányékat is a pénzügyi válság. 

Most tehát ha nem fogjuk vissza a fogyasztást, akkor a többlet drága lesz. Főleg az áram. Akkor az atomerőműből termelt áram nem olcsó? Dehogynem! A leggazdaságosbb az atomenergia, más kérdés, hogy az elhasznált fűtőelemek elhelyezése nem kis probléma. Akkor? Nos az atomnál sokkal bajosabb a hőenergia. ,,Jobb" esetben szént, rosszabb esetben a most méregdrága gázt, netán olajat égetünk el, hogy áramot nyerjünk. Sok éve mondom én is és nálam okosabbak is, hogy a fő gond a hőerőművekkel van. A szél- és napenergia nem elsősorban az atomerőműveket, hanem a hőerőműveket kell, hogy kiváltsák. Hogy emellett a Mátrai hőerőművel mit szerencsétlenkedtek kormányzati szinten, vagy mit mutyiztak össze, már szinte történelem. Most pedig csúnyán visszaüt ez a lemaradás, mert a fosszilis anyagok egy jelentős részét a hőerőművekhez bizony keletről szerezzük. Itthon kevés a földgáz, szenet pedig nem igazán gazdaságos már itthon bányászni sokáig, bár a nem túl jó barna szenet és lignitet még mindig hajtjuk, előbbi égetése pedig nem kis szennyezéssel is jár. 

A Kata a Fidesz találmánya volt és nem egy rossz szűrkítő eszköz volt a hazai fekete gazdaságban. Nem tökéletes, igen, sokaknak nagyon is megérte, ráfért a reform, sokan írták is, hogy mit kellett volna, erre kb. a fél karját levágták, meg a fél lábát. Eredmény? Vissza a fekete gazdaságba, tehát öngól. Ebből aligha lesz több adóbevétel. Érdekes, mert a fidesz igyekezett indulatokat kevésbé felkavaró és gazdaságilag nem vészes lépésekkel alibizni, erre radikális eszközökhöz kezdenek nyúlni. Kapkodás? Tudatos sározása a katásoknak és a "sokat" fogyasztó háztartásoknak? Utóbbira tippelek.

A bejegyzés trackback címe:

https://hagrid.blog.hu/api/trackback/id/tr4717883417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása