Avagy élményeim, puffogásaim története álnevekkel

Tanári dohányzó

Tanári dohányzó

Jakab a fenegyerek

2021. szeptember 22. - Hagrid

Mintha csak erre vált volna, kis elemzésem után, az ellenzék egyik vezéralakja, Jakab Péter ámokfutott egyet a parlamentben. Ha már a múltkor Hontot szidtam, most igazat kell adnom, ez a stílus nem hiányzik. Persze....tudom én. Vannak szavazók, akiknek mutatni kell a keménykedést, a bunkóságot, mert ezen röhögnek két agysejttel a fejükben. Igen...ha sok a bugris, állítsd magad mellé őket. Ezt csinálta a Jobbik, a Fidesz és ki tudja még ki fogja ezt követni. Az Y generáció végét is így csípték el. Az Mszp-s kormányok alatt a padlón volt az oktatás - most is - és az elbutuláshoz jöttek az egyszerű válaszok a "mi az oka" kezdetű kérdésekre. Ki az oka? Jobbik, majd Fidesz: "zsidók, cigányok, migránsok, melegek stb. stb. És az egyszerú tizenéves és fiatal felnőtt bólogatott a 2000-es években és a 2010-es évek elején is. Tehát nem...ne okosíts, ne nyisd fel a szemüket. Adj be nekik még több hülyeséget. Ez a módi. Nos, mégha ez műsor és bohóckodás is lenne Jakab részéről, részemről a miniszterelnök jelöltek közül őt tartom innentől a legkevésbé elfogadhatónak és rátermettnek.

Jó-e a demokráciának az összefogás?

Ez egy rövid poszt lesz. Nem érdemes sok szót vesztegetni rá, mert egyszerű, mint az egyszeregy és a fenti kérdés a címben költői. Igen, jó.

A Fidesz és az elvben létező KDNP kormányai 2010 óta vannak hatalmon. 12 év a legjobb kajából is sok lenne, pláne ebből a narancsos tálból. A demokrácia nem erről szól, viszont a Fidesz megtanulta néhai Arthur Finkelsteintől (rot in pieces), hogy mi fán terem az alt-right kvázi neo-szélsőjobbos műsora, így tarol. Arról már volt szó, hogy a Fidesz érezte, 40-50%-kal sem lehet mindig nyerni, főleg ha kezdődnek a bajok, a Jobbik a 2000-es években beadta a tiniknek és huszonéveseknek, hogy minden rosszért a zsidóság, a cigányság és a sötét bőrűek a felelősek, így valamit lépni kellett. Nem, nem felnyitni a fiatalok szemét, az vagy felnyílt azóta, vagy nem, hanem szépen lenyúlta a szövegüket, csak finomított rajta, hogy a zsidóságot és a teljes cigányságot ne idegenítse el, elvégre tőlük is vár szavazatot. A taktika bejött, a Jobbik jobb híján elkezdte a néppártiasodást, ami valljuk be, elég hülyén nézett ki. Na inkább nézzen ki hülyén, mint a Fidesz szélső jobbra tolódása...

Az eredményt tudjuk, 2018-ban a Fidesz majdnem 50%-ot ismét elért, a mérsékeltebb fideszesek szerint nincs baj a párttal, nem vészesen rasszista meg homofób (de), ők meg nem hiszik el, hogy a Jobbik mérséklődik (2018-ban nem is, még bőven ott ült Novák, Dúró, Toroczkai és sok más díszpinty).

Tehát adott egy masszív fideszes tábor, amiből max 2-3%-ot lehet lefaragni és amibe azért rendesen érkezett utánpótlás, régi jobbikos szavazóknak hála, akik korábban Vonát - meg az Iráni Forradalmi (iszlamista) Gárdát istenítették, most meg Orbánt. Egészségükre, Orbánnak is. Persze kis reményt adhat, hogy a Mi Hazánk Mozgalom megalakult és elszívott sok neonácit, viszont egyelőre elég kérdőjeles, hogy bejut-e a parlamentbe. A Fidesz reméli, hogy nem, mert akkor bizony velük szövetségre kellene lépni, ami amúgy kicsinálná a kormány olykor kritizáló MHM-t is. Szóval fincsi, de esélyesebb, hogy nem jutnak be.

Van tehát ez az elég áldatlan helyzet, amiben tudomásul kell venni, hogy a rasszista és homofób réteg - igen az, akkor is, ha tiltakozik ez ellen és magyarázzák, hogy ők csak ezt és ezt utálják...- szinte egyesült a Fidesz alatt. Egy ilyen tömböt csak összefogással lehetne legyőzni.

Más kérdés, hogy nagyon boldog lennék, ha a Kétfarkú Kutyapártnak majdnem 50%-os támogatottsága lenne és a Fidesznek csak 30, a többi pártnak meg 20, de ez lázálom. Jó lenne, ha bejutnának a Kutyák végre a parlamentbe, de erre kb. olyan kicsi az esély, mint a Mihazánkosok bejutására.

Tehát akárhogy csűrjük-csavarjuk, a Fidesz legyőzéséhez kell az Összefogás. Igen, lehet, hogy nem sikerül, 1-3 képviselős többség összejöhet a Fidesznek, de már nehezebb helyzetben van.

De miért is kell legyőzni a Fideszt? Könyörgöm, olvassunk már picit nyilatkozatokat, újságokat...Ha felvetik az EU-ból való kilépést, akkor 4 éven belül meg is léphetik. Kell az nekünk? Vagy nem értékeljük az ezzel járó előnyöket? Most hagyjuk azt a baromságot, miszerint az EU idetelepít...francokat! Mit telepített bárhova is? Minden állam szuverén és maga döntötte el, kit és hány embert fogad be. A Földközi-tengeren azért áll a bál, az olaszok és a görögök szívnak, de ezt beszélje meg Orbán Salvinivel.

Akkor az Összefogásról részletesen:

DK - Egyelőre elvileg a legerősebb párt. A fiatalok rácuppantak, Gyurcsányt kedvelik, viccesnek tartják, mint a sokat bántott bácsit, Dobrev Klárát pedig istenítik. Nos azért azt le kell szögezni, hogy Gyurcsány nem egy cuki, idős bácsi, hanem egy bukott miniszterelnök. Nem csak azért, mert az MSZP szépen felnyomta a beszédét, hanem mert rosszul vezette az országot. Persze volt válság is, de a fickó és kormánya olyanokat lépett, amitől nem csak a hazai, hanem az európai szakemberek haja is égnek állt. Pl. az államadósság kapcsán választás előtt valótlan adatokat közölni ilyen. Dobrev Klára kapcsán meg kell jegyeznem, hogy nagyon kéne egy jó női miniszterelnök Magyarországnak. Bár én úgy gondolom, nem ő, de ki tudja. Az Egyesült Európai Állam számomra az, ami téves irány és nem működik. Más országok pl. visítanának, ha Lengyelország és Magyarország beolvadna minden homofób és rasszista elemével együtt. Egyelőre az egyesüléshez nincs meg a kompatibilitás.

Jobbik - Le vannak osztva a szerepek, ők a Mindenki Magyarországa és LMP mellett az ellenzéki jobboldal. Tudomásul veszem, hogy a melegek jogainak csorbítása ma idehaza a jobboldal alapjellemzője, illetve a Jobbik részéről. LMP Ungárostul kussol, Márki-Zay ellenben nem megy neki a melegeknek. Nehéz ügy lesz a kormányzás, ha a Jobbik már most együtt szavazgat olykor a Fidesszel. Ha a Fidesz nyerne, akkor pl. elég lenne 1-2 necces jobbikos képviselőt megnyerni...Persze ez legyen Jakab dolga. Kellene idehaza egy erőseb ellenzéki jobbos párt, de ez nem a Jobbik lesz. Mondom ezt úgy is, hogy találkoztam remek, konzervatív, mégis elfogadó jobbikos politikussal, nem is eggyel. Lehet, hogy további tisztulások után mégis sikerrel változik meg a párt és főleg a mögöttük álló szavazók. Nem csak ide írom, a dolog az emberek fejében dől el, ott számít mi van.

Momentum - elvben a 3. legerősebb párt, de ezt ember meg nem mondja. Nekem a programjuk és az elveik szimpatikusak. Részemről Cseh Katalint szívesebben látnám miniszterelnöknek, mint bárki mást, mondjuk 2026-ban, de most sajnos nem így áll a helyzet, nem is ő a jelöltjük. A párt jól megszólítja a fiatalokat, míg a Jobbik az Y generációban tarolt, a fiatalabbaknál a Momentum a menő, sőt már sok Y-os körében is. A párt lényegében felszívta az Együtt szavazóit, amit egy korábbi Együtt-es politikus ismerősöm igencsak fájlalt, de sajna az Együtt eddig bírta, Juhász válása és a fogyás, illetve más pártok fúrása betett nekik. Az LMP is ebből a rétegből erősített 2018-ig, majd a Szél és Hadházy elleni puccs után a szavazók a Momentum felé fordultak, remélve, hogy a Fidesz-Jobbik vonal, illetve az MSZP-DK vonallal szemben egy józan, harmadik utat képviselnek, a centrum és a liberalizmus irányába. A párt rákfenéje igazából az alapító és vezér Fekete-Győr András, a legkevésbé esélyes miniszterelnök jelölt. Ő jobb, ha nem sokat beszél. Persze nem rossz ember, lehet még belőle érett jó politikus, de még sokat kell ehhez tanulnia és egyenesebbnek is kellene lennie. Tudom, hogy a politika most amolyan színészkedésről és beetetésről szól, de én egyenesebb, őszintébb embereket szeretnék fent látni és ezzel nem vagyok egyedül.

MSZP - Rövid leszek. Részemről mikropártnak látnám őket szívesebben, ami Angyalföldre koncentrálódik. Mellette persze néhány kerületi szervezet és 1-2 megyeszékhelyen való jelenlét az, amit még megértek, de felettük eljárt az idő. Még él valami Kádár-i nosztalgia, ami számomra szinte érthetetlen, de ez lassan kihal. Erre baloldalt nem lehet építeni, a nyugati neo-bal meg idehaza nem életképes. Igény itt is lenne, akárcsak a Jobbik esetében a jobboldalra, de erre ez az MSZP nem lesz jó, Sorry fanboy-ok és fangirl-ök, de ez van.

PM - Jó volt, pár prominens politikus viszi a hátán, az Együtt-tel is szépen dolgoztak, de az MSZP-be olvadás zsákutca volt. Lehet, hogy egyszer átveszik a szocik helyét, főleg ha még több MSZP-s áruló lép ki, akik simán együttműködnek a Fidesszel, de erre még kevés esélyt látni.

LMP - Nagyon kéne zöld párt is idehaza, de...az LMP ezt eljátszotta 2018-ban. Akkor ők lehettek volna az összefogás úttörői és rekord eredményt is értek el, de ... magukból csináltak hülyét. Ha nem állnak bele az összefogásba és Moldován meg Sallai vonalát követik, akkor ma 0 körüli támogatottságuk lenne. Az új vezetés jobbra húzódott és ez okos lépés volt, így a Jobbikhoz közelítve a Momentum-tól jobbra beálltak a sorba. Hosszú távon nem látom értelmét a létüknek így, de talán egy új vezetés, egy valódi zöld politika még megmentheti őket.

Mindenki Magyarországa - végül még egy mikropárt, neves vezetővel. Márki-Zay megosztó ember. A felesége botrányba keveredése (csecsemő halál, ellátás mellőzése, őrült szülők) ártott neki. Ő is próbálja mutatni a konzervatív énjét, de belefutott olyan kijelentésekbe, amik nem vállalhatók, neccesek. Mert gyereket - mint pedagógus mondhatom - nem ütünk. Nevelési céllal semmiképp, ha lehet másképp sem, de tudatosan nem, mert ez nem vezet sehova. Tudom, kell a populizmus, kell ezt is mondani, hogy a nem igazán haladó réteg is szavazzon, de..nem tudom, mit kell ebből komolyan venni az MM-nél és a Jobbiknál pl.

 

Sokszínű nem? De. Ez a demokrácia. Tákolmány? Könyörgöm, mi lenne? De ez a tákolmány fontos feladatot kapott: nyernie kell. Megszólítania minél több embert, meggyőzni, hogy a végső jelölt személyétől függetlenül is kell rá szavazni, tehát a szoci szavazótól is kell az X a jobbikos jelöltre és a jobbikos szavazótól is kell az X a balos vagy liberális jelöltre és pont. Miért? Mert meg kell adni az esélyt. Nincs az a luxus most, hogy finnyáskodjunk és a demokrácia sem erről szól. Ítélni nem előre, hanem utólag kell. Természetesen szorítok a számomra szintén nagyon szimpatikus Kutyapártnak, hogy bejusson a parlamentbe. Nem tudom, lehetséges-e, a Fidesz elkövetett mindent, hogy ellehetetlenítse az ellenzéket, de szorítok a Kutyáknak is. Nem lenne rossz, ha ők lennének a mérleg nyelve, a megkerülhetetlen kis párt. :-)

 

Ja igen, holnaptól szavazzunk az előválasztáson! (Hehe...csak hosszú lett a poszt.)

Beszólások és ideg

Drága nagyszüleim is tanárok voltak. Szép vörös diplomával. Kevés volt a tanár, kellett az ember, aki jól tanult, mehetett tanárnak gyorstalpalóval. 4 félév és irány az általános iskola. (Ma ilyen ugye meg sem történhetne) Persze drága nagymaminak már volt egy tanítói diplomája, még bezárás előtt, apácáktól, főiskolából, ez így még szebbé tette az egész képzést. Készen állt két amúgy nagyon nem tanárnak való, szinte idegbeteg, paranoid ember, főleg nagymami, aki ha valaki a szomszédból előre hajolt a kertjében, hogy kihúzza a gazt, ő már szentül hitte, hogy az illető direkt a fenekét mutatja neki és szemtelenkedik. Voltak ennél cifrább dolgai is, de nyilván nem akarom, hogy bárki ráismerjen. 

Na nagymami úgy vélte, hogy sem a lánya, sem az unokája - én - ne legyen tanár. Idézem: ,,mert 30 éves korára megőszül", 

Nem így lett. 30 évesen alig volt ősz hajszálam, ha volt egyáltalán. Teltek az évek és nem lett sokkal több, most is csak alapos vizsgálat után találni. Ideg? Nem. Nagyszüleim is azok közé tartoztak, akik ellenségként kezelik a gyerekeket. Illetve kezelték. Néha úgy érzem, hogy a világnak törlesztek a nagyszüleim puszta létéért. Nagymami borzalmas tanári személyiségéért és nagypapi....nála nem itt voltak bajok, őt még kedvelték is páran, de ez megint nem téma. Randa ügyei voltak és nem a suliban.

Ehhez képest meg lehet figyelni, hogy hogy bánok a kommentelőkkel, akik idemerészkednek. Nem úgy, mint a diákokkal, Ők még gyerekek, türelmesen, kedvesen, humánusan kezelek mindenkit. De a blog.hu kommentelőivel szemben nincs kegyelem. Ismerem őket, mint a rossz pénzt, de utoljára, rendesen vagy 10 éve mentem bele itt a kommentharcokba. Szánalmas volt már akkor is és most is. Fb-on legalább látod, hogy kamuprofilos egy illető és le sem állsz vele. A valódi profillal meg már nem mernek ugyanúgy keménykedni. Itt sajnos nincs ilyen, itt farkastörvények vannak és nem, nem hagyom magam. Levetem a kedves, türelmes tanári ént és felveszem a szurkolóét, aki picit vehemensebben kezeli azt, aki eleve beszólással érkezik. 

Tehát amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten. Értelmes kommentre értelmes reakció várható. Bunkóra? Mit mondjak? Ejnye-bejnyét? Bocsánat, verbálisan én is oda tudok szúrni. 

Eközben elkezdődött az előválasztás, a szeptemberi őrületet túlélem lassan, így picit az ellenzék kapcsán egy amúgy pozitívnak szánt poszt fog következni.

Tanártöbblet

Nem, nem írtam el. Szó sincs tanárhiányról, a külügyminiszter vagy melyikük...nem, Rétvári volt, neki legalább ez a területe, de valahogy keverem a két majmot...de mindegy is melyik, kiszámolta, hogy 2010-hez képest több tanár jut egy diákra. Mondjuk hozzácsaptak napközist, óraadót, mindent, de ezzel meg is oldódott minden gond. Persze...persze, heti 32 helyett van 36 órája a diáknak, alsóban 20-25 helyett 24-29 óra, de ez nem számít. Vagy igen? 

Érdekes, mert elsőre azt hinnénk, hogy jó dolog volt, hiszen, mi volt 2010 előtt? Tanári munkanélküliség. Ugyan csökkent 2010-re - kezdődő tanárhiány - de tény, hogy elég nehéz volt munkát találni néhány szakon. Mondhatnánk, hogy jajj de jó, több óra a gyereknek, több tanárt lehet alkalmazni. Na igen...de...

1. A heti óraszám kicsinálta a gyerekeket az elmúlt években. Fárasztó és minden másra, fejlesztésre, tehetséggondozásra, korrepetálásra csak ezután kerülhet sor.

2. A tanárnak jobb lett? Nem. Több a fáradt gyerek, a korábbi szakkörök, amiért pénzt kapott eltűntek. Ráadásul mindez úgy, hogy a 2010-es években már látszódtak a tanárhiány jelei. Informatika és matematika voltak az első érintettek, illetve az angol nyelv. 2020-ra talán csak a történelem és a földrajz nem koppant teljesen a padlón. Tehát felesleges volt. Ja és a heti 3 tesi helyetti 5 is tanárhiányt hozott magával. 

Persze, ez területenként eltér. Néhány megyét tanárhiány sújt, máshol, egyetemvárosok mellett van elég tanár, sőt pár szakkal elhelyezkedni most is nehéz. Nyilván olyan megyékben, ahol jobb az élet - Győr-Moson-Sopron, Vas, Komárom-Esztergom, Fejér (van elég munka, Ausztria is közel), ott van elég tanár. Ahol nyomor van - Borsod-Abaúj-Zemplén pl., oda senki sem megy, aki tanult. Sem orvos, sem tanár, senki, de ez egy másik történet. 

Maradjunk Budapestnél és Pest megyénél és látszódik, hogy az oszágnak ezen területén van a legnagyobb hiány. Itt egyszerűen az van, hogy a tanárszakos más területen helyezkedik el. Az világos, hogy ennek egyik oka a nettó 140-160 közötti kezdőfizetés, ami persze felkúszhat sok év múlva 200-250 közé is, de van más is.

Ez pedig sok iskolában a légkör. Nem csak arra gondolok, hogy vannak intézményvezetők, akik a posztjukat tényleg hatalmi pozíciónak gondolják és még besú....izé bizalmisokat is tartanak. Az egy dolog. A másik az, hogy az 50-es és 60-as tanárok jelentős része számára megált az idő. Rajtuk nem fog a libsi átok, a továbbképzések sora - tisztelet tényleg sok kivételnek - ők 30-40 éve jól csinálnak mindent, mert már az őket tanító tanárok is így csinálták és Kádár alatt amúgy is minden jobb volt. Na igen....eközben az egyetemek több mint 20 éve korszerű pedagógiát és pszichológiát oktatnak a tanárszakosoknak, de az mellékes. Amikor a 40 éves évfolyamtársam, aki diploma nélkül tanított már akkor is vagy 15 éve röhögve vágja a prof fejéhez, hogy ő soha nem tanított közoktatásban és igenis fel kell pofozn pár gyereket (főleg cigány származásúakra gondolt a hölgy), akkor bizony van baj.  Amúgy a prof válaszában rámutatott, hogy igenis tanított közoktatásban, és a tapasztalat alapján a szeretettel nevelés, a szeretet pedagógiája hatékonyabb. A lényeg, hogy mindez falrahányt borsó. A lelkes fiatal egyetemen megemlékezik arról, hogy kk tanították és ha ilyenek, akikre nem hat semmi, akkor a fiatal tanárjelölt inkább bevállal egy sarkvidéki állást, ahol néha jegesmacikkal kell bírkóznia, mintsem, hogy ilyen körülmények között dolgozzon, pontosabban ilyen közegben. Van aki persze jó élményekkel zárja tanulmányait és emlékszik a haladó és kedves tanáraira, akik határozottan, de jó szívvel irányították a gyermekek fejlődését, majd diploma után a jelölt nézi a munkahelyek sorait és rájön, hogy ahol üres állás van, az nem véletlen....hogy onnan az emberek menekülnek. Ha szerencsénk van, nem menekül el a pályáról pár ilyen rossz év után..

Szóval....lehet újjal mutogatni, tologatni a felelősséget, kormány bácsiék bőven meg is teszik, de a tanárhiány és a tanárok kiöregedése tagadhatatlan. Az is, hogy olyanok is munkát találnak, akiket kroábban gyerekek közelébe sem lett volna szabad engedni. A számok sem hazudnak, bele lehet venni mindenkit a statisztikába, az óraszámot tovább emelni, bezárni néhány iskolát, vagy ami jellemzőbb, kevesebb osztályt engedni,, de a betöltetlen tanári állások száma tagadhatatlan.

Félelmek (az emberekben)

Két téma motoszkál a fejmben már egy ideje, de nyilván a leghúzósabb két hónap (szeptember és június) közül egyik épp most tombol és azt sem tudom, hol áll a fejem. Egyrészt tanári fronton, másrészt szülő fronton is morgolódok rendesen. Főleg utóbbi esetben, mivel a gyerekek sulijában tombol a covid. Okés, okés tudom, a többségnek kutyabaja sem lesz tőle, bár amikor itthon alig lehet aludni a köhögéstől és aggódsz, hogy a sajátod tüdőgyulladást kap és nagyon afelé halad, akkor leszarod a statisztikát, Hont Bandit, aki elmondja, hogy 100-ból 10 eset komolyabb és 100-ból 1 megy kórházba stb. stb. és különben is nyissák már meg a 7. kerülti romkocsmákat, hogy Bandi legeltethesse a szemeit a részeg hipszter csajokon és ölelgesse őket, ha már pocsolyarészegen engedik. Elvégre egy 40-es faszinak ez a legfontosabb. De hagyjuk Hontot, hadd gúnyolódjon az ellenzéki összefogáson, ami tényleg tákolmány, de mivel jobb ötletem nincs, másnak sem, Hontnak sem, így beérem ezzel. Na de Covid.

Szóval a helyzet az, hogy 12 felett már mehet az oltás, alatta még nem és tény, hogy ez a típus terjed elég rendesen, de hogy durvább-e, azt nem tudni. Részemről nem aggódnék, be vagyok oltva, a gyerkőcöket picit féltem, de tisztában vagyok vele, hogy náluk kevésbé üt be talán. Az is tény, hogy a lezárások mellett nem vagyok. Szeretném, ha működnének az iskolák, én is dolgoznék, a munkahelyek sem mennének tönkre, meg ilyenek. Az is tény, hogy nem vagyok rajongója a maszknak, legalábbis semmi perverz vonzalmat nem érzek iránta. Kényelmetlen, büdösödik, drága nagy mennyiségben és ha eldobálják, az nem jó a környezetnek. 

Na de...kormányunk látja, hogy terjed a dolog. A gazdaság lassan talpra próbál állni, talán nem kéne hazavágni, nem kéne, hogy százezernyi ember karanténba kerüljön, hogy a kisgyermekek fertőzése miatt otthon kelljen lenni, mert nem jó sem az ember lelkének, sem a gazdaságnak. De kormányunk nem meri azt mondani, hogy hát...bocsánat, de azért kezdenek megint kórházba kerülni emberek, karanténba...osztályok stb....hát...kéne maszkot hordani pl. tömegközlekedésben...mert azért csak visszafogta a terjedést, az egészségügy meg nem acélos, nem bír el megint 10 ezer covidost a néhány működő kórház megyénként....ráadásul a várólisták is megnyúlnak, na tényleg. 

Nem, mert tudja Orbán, hogy ha egy ilyet bedobna most, amikor 50-50 áll kormány és ellenzék, a Kutyapárt is talán bejuthat, hogy szivassa a kormányt és az ellenzéki összefogást, szóval most 1-2%-kal csökkenteni a népszerűséget nem jó ötlet. Márpedig a maszk kb. olyan utálat tárgya, mint orvos és ápoló. Mondom, nem szeretem, vágja a fülemet, nem tudok benne kicsit sem futni, ha tüsszentek, még rosszabb. Nem szeretet dolga. Amit szeretnék tehát, hogy dolgozhassak, hogy a barátaimnak működő munkahelye legyen, hogy ne terheljük túl a kórházakat és ha lehet ne okozzunk több kárt. Gyanús, hogy már késő. 

Ehhez járul hozzá a kormány bénázása mellett az emberi mentalitás. Már ezt a posztot is picit szorongva írtam meg. Miért? Az emberek egy része úgy gondolkodik, mint egy régi kedves ismerősöm, akivel véletlenül futottam össze. Szóba hozta a covidot, ami nekem alapból nem téma. Szegény...nevetett, hogy micsoda kamu az egész, mert ő és a családja átvészelte komoly tünet nélkül, míg más retteg,,,,apropó, azért megkérdezte, hogy volt-e ismerősöm, akinek baja lett belőle. Szegény, nem arra számított, hogy őszintén elmondom, hogy velem egy idős - nem öreg - haver kórházba került, haver édesapja, egészséges 60-as ember meghalt, édesanyja átvészelte lazán. Kolléganő egy hónapig kínlódott tüdőgyulladással, fiatalabb nálam, és lassan áll csak helyre a tüdejük és erőnlétük. Ja és jóval fittebbek nálam. De a szervi gyulladást kapott tiniről nem is mertem említést tenni, aki épphogy túlélte a covid szövődményt, mert láttam az ismerős arcán, hogy elképed. Annak örültem, hogy nem kérdezte meg, ki fizet nekem ezért...Orbán, Merkely, vagy Soros? Lassan úgy érzem, bűn leírnom, hogy igen, a sok laza eset mellett sokaknak - tudom Hont Bandi, 1% vagy 10, tekmindegy neked - súlyos volt. Mert akkor én riogatok, meg rettegek, meg ilyenek. Pedig nem, csak szeretném, ha még picit észnél lennénk és óvatosabban állnánk a dolgokhoz. 

Nyár, zenék, pofák

Beindul a munka, véget ér a nyár és ki is kapcsolódtunk gondolom. Szomorúan látom, hogy az élet is csak lassan indul be. Oltást kevesen kaptak, mert 5,5 milla az nem sok, vigyázni nem vigyázunk, és ami a legszomorúbb, helyekre sem nagyon megyünk. Persze láttam szép dolgokat, teli teraszt vidéki városban, de csak 1-1 hétvégén. Sok ember fél, sok ember nem, de valahogy nem látom, hogy újjá lehetne éleszteni a padlóra került vállalkozásokat. A maszkot én is utálom, de ha ezen múlik, felveszem, csak ne legyenek bezárások. Így is nehezen viselem, hogy sok koncertet még most is elhalasztanak, pedig Nergalt és a Behemothot már nagyon jó lenne viszont látnom. A szememben ez az őrült egy lengyel szabadságharcos.

Persze nem minden maradt el, ki nem lehet hagyni, ha a jó öreg Eluveitie hozza a kelta metált és a Jinjer is jól nyomja, káoszosan, de jól. Bevallom, a Kreator miatt nem mentem volna ki. Korosztály szerint beleférne, de nekem a Metallicával és Slayerrel indult a thrash, a germán vonal sohasem kapott el thrash vagy heavy területén, így a stílus großvaterjaira nem vágytam. Ami azt illeti a közönség fele Budapesten nem így volt, hanem fordítva, főleg az idősebb korosztály. Írták is, de láttam az arcokon is, hogy 50 körüli öreg rockereknek a Jinjer fura ritmusa és alapja idegen, az Eluveitie népi hangszereitől, fura helvét nyelvétől meg frászt kapnak. Bár nagyon örültem a koncerteknek, le a kalappal is a szervezők előtt, de... ez két külön koncert lett volna. Kreator elé mehetett volna felőlem a Pokolgép is, meg más régi, de kevésbé felkapott thrash banda a 80-as évekből, míg az Eluveitie és a Jinjer mellé még egy erősebb folk vagy egy metalcora csapat jöhetett volna. 

Akkor nem jó keverni a generációkat? Na kezdjük ott, hogy én sem vagyok kiskölyök és sok 50-es emberke is volt kint Eluveitie-s pólóban. A gond az, hogy még metálon belül is nagy az eltérés a stílusok között és pont. 

Ami a generációkat illeti a gond inkább egy hazai életforma, az "öreg kocsmarocker" és a "részeg rendszerváltó mötálos" személyében rejlik. Ezt elég közelről megfigyelhettem a Barba Negrában is. Adott egy 40-es végét vagy 50-es elejét taposó típus, aki bár kopaszodik, de igyekszik növeszteni a haját. Thrasher-nek néz ki a mellénye miatt, de igazából mindent meghallgat, ami a 70-es év 80-as évek hazai világát idézi. Moby Dick, Beatrice, Pokolgép, Kalapács és semmi punk. Persze néhány külföldi bandát is bír, de 1990-nél beütötte a szöget az időbe. A gond még nem is itt kezdődik, hanem a koncerten, ahol ez a típus 5 perc alatt fejreáll a piától és kiszúr egy tinit, akinek okoskodni kezd. Persze ő mindenhol ott volt. Rendszert is váltott, igaz 16 évesen még csak nézte a nagyok vonulását, de akkor is. Ha te szlovákiai magyarként mutatkozol be, röhög, mert Szlovákia neki nincs, csak Felvidék és bevág egy P.Mobil koncertes emléket, amikor zsaruk igazoltatták, mert már akkor is a "tudjukkik" irányították a világot és röhög. Tini barátaink meg feszengenek, próbálnak bólogatni a sok emeletes baromságra, arra is, ha az újabb bandákat (20-30 éve létezőket) fikázzák és csak remélik, hogy nem dől rájuk az ingatag "hős" sem nem rókázik a lábukra. Szóval ez a tipusú megmondóember jobb, ha P.Mobilra, Kárpátiára jár, de még a Kreatorra sem kéne neki, mert sem a thrash metál velejét, pl. azt, hogy nagy ívben kerüljük a nacionalizmust és a rasszizmist, rohadtul nem érti meg. Számára még mindig 1988 van és a "tudjukkik" bolsevik rendszerét kell lebontani. Ezek nem fogják megérteni, miről énekel a Metallica, az Anthrax vagy a Megadeth (utóbbi kettőben is akad "tudjukmilyen" származású zenész, sőt frontember...). Itt véget ér a magyar valóság, maradnak a primitív kérdések és a rájuk várt egyszerű válaszok, amik kizárólag elfogadhatóak és más válasz, összetettebb nincs és nem is érdekel senkit Nem baj, én a fiatalokkal tartok, akiknek a zene másról, többről szól. Akik értik is esetleg az angol meg német dalszövegeket vagy legalább veszik a fáradtságot és utána néznek, mit énekelnek a tömeggel.

Fura nap

Jó kis napunk volt. Délután a városban gyerkőcömmel láttunk mindenfélét. Fiú ruhás lányokat, parókás idős fickókat, harisnyás srácokat, egyiküknek rózsaszín kereszt is volt a hátán! Másik srác harisnyája flitteresen csillogott, ledér ruhás csajok rázták a feneküket ritmusra... Mielőtt rám hívod a gyámhivatalt, szólok, hogy ez nem a pride volt, hanem a Fővárosi Nagycirkusz előadása. Ha egyszer a gyermek kitűnő lett és jegyet nyert, akkor nem hagyjuk ki. Jó....az időzítést elszúrtam, nem néztem meg, előre, hogy ma lesz a pride, jegyet áttetetni másik napra meg nem lehetett, hiába próbáltam. Így bár tavely előtt a családdal végigmentünk a Pride-on, ma épp csak beköszöntünk a gyülekezés idejére, utána irány a jó kis előadás. 

Csendben hozzáteszem, soha nem voltam cirkuszban, de mivel végre betiltották szerencsétlen vadon élő állatok kínzását Magyarországon is, így feloldottam a bojkottomat a cirkusz ellen. És a Pride? Nagyon örültem, hogy még többen kimentünk, hogy a gyerekeim értik, hogy igen, ez is teljesen érthető, és elfogadjuk, hogy természetesen vannak emberek, akik nem ugyanúgy éreznek szerelmet. Nem, nem szexualitást kedves Mitanyánk Mozgalom és Orbán Vitya, nem. Arról nem beszél senki a gyermekkel, de az enyéim már természetesen nem lepődnek meg és általában a fiatalok sem. G. (ejtsd géj) Nagy Tomika és a többi uszító majom a Mitanyánkból meg fotózgasson, jelentgessen csak, a parlamentbe jutásra esélyük sincs.

Szép eredmény

Maradjunk annyiban, hogy megizzadt a német válogatott és a másik kettő is. Nem jött össze, de nem kell szégyenkezniük a srácoknak.

Még valami, mielőtt bárki ezt gondolná. A magyar válogatott eredményeihez Orbán Viktornak éppen annyi köze van, mint nekem vagy neked. (11 kezdőjátékosból ma 3 játszik magyar klubban, a keretnek kevesebb, mint a fele, aki tud, menekül vagy csak levezetni jön haza.)

Ejha!

1. Rossz taktika - igen, Löw csapata tehetetlen, Rossi mester taktikailag szépet húzott.

2. Nagy mellénnyel érkeztek - igen, nagy mellénnyel és épp olyan enerváltak így, mint a franciák ellen. 

Nagyon jó, hogy Löw leköszön éppen, bár nem ilyen búcsúról álmodott, de nem érzem sem rajta, sem a csapatán a motiváltságot. 

Rosszabb hír, hogy a portugál - francia meccs döntetlenre áll. Jelen esetben a franciáknak szurkolok, mert ha nyernek, és mi is, akkor csoportmásodikként jutunk tovább és nem harmadikként. Így az angolok ellen játszanánk és nem a villámgyors belgák ellen, mint 5 éve.

Kis foci, ha eddig nem volt elég - magyar "esélyek"

Mivel alapjáraton szeretm, így néha kotyogok róla. A tanáriban is ez a legpuhább téma, amitől végképp nem esünk egymás torkának. Szóval elnézést, tudom, hogy a csapból is...

 

A magyar válogatott a portugálokkal kezdett. Aki látta 5 éve is a luzitánokat, tudja, hogy nehezen indítanak. Lényegében 3 döntetlennel léptek tovább a csoport 3. helyén, épphogy megelőzve 2 nem továbbjutó csoportharmadikot, szóval a favoritnak kikiáltott gárda izzadt Izland, az akkor nem túl acélos osztrák és magyar válogatott ellen is. Utána ha nem is hengerelve, de végigverték a nagyokat, a horvát, lengyel, welszi és francia válogatottat és na....hát ők lettek az Európa bajnokok. Most ugyanilyen álmosan kezdtek, bár az eredmény becsapós. 

 

Mi is történt? A meccs utolsó 10 percére a magyar válogatott összeomlott, addig simán tartotta magát, sőt veszélyeztetett is. A vége 0-3, ez van, felébredtek végül, és meglett az előre "kötelező győzelemnek" várt meccs. Ha nincs meg, akkor nyakig ültek volna CR7-ék a kakiban. A németek ugyanis rendesen legázolták őket. A franciák viszont nem voltak elég körültekintőek. Ránéztek az eredményre, látták, hogy 0-3, sablon eredmény gondolták többen. Deschamps eszénél volt, régi róka a szövetségi kapitány és óva intette a csapatát tőlünk. Az más kérdés, hogy ezt a játékosai amolyan kötelező figyelmeztetésnek vették és fél gőzzel mentek ki a pályára. A vége kapkodás, jónéhány francia helyzet, majd Fiola meglepte őket és egy szerencsés egyenlítő góllal mentették a helyzetet. A németek legyőzése után amúgy is érezték, hogy talán pihenhetnek, de nenk meglett a böjtje. Jönnek ugyanis a portugálok, szinte győzelmi kényszerben. 

 

Nézzük lélektani szempontból, mert a foci ebből érdekes igazán: 

Franciák - 4 pontjuk van. Lényegében továbbjutók, de ha kikapnak és a németek pontot vagy pontokat szereznek, akkor bizony a gallok csoportharmadikként mennek csak tovább, ami jó eséllyel azt jelenti, hogy a bivalyerős hollandokat kapják a 16 között. 

Portugálok - 3 pontjuk van, +1 gólarány, ami elég lehet, mert a finnek és az ukránok is 3-3 ponttal és -1, illetve -2 gólaránnyal zártak. Viszont....ha kikapnak, akkor max 1 góllal tehetik, így is csoportharmadikok lesznek, számíthanak a kőkemény (elvileg holland) ellenfélre. Ha meg 2 vagy több góllal kapnának ki, akkor -1 vagy rosszabb gólaránnyal, akkor az ukránok, de akár a finnek mögé is kerülhetnek. Persze más csoportharmadikokat le lehet még előzni....de ez ma meg holnap kiderül, mármint hogy kiket.

Németek - 3 pontjuk van, +1 a gólarányuk. Ha nyernek, 6 pont és minimum csoport 2. hely. Ha döntetlen, akkor  4 pont, szinte biztos csoportmásodik pozíció. Tehát a németek lehetnek a legnyugodtabbak. Ha kikapnak....Akkor a magyarok megelőzik őket, a franciák már most előttük állnak és csak abban reménykedhetnek, hogy a portugálok nem szereznek pontot a gallok ellen. Tehát a németek tudják, hogy vereség esetén jó eséllyel kiesnek, de csoportharmadikként is rághatják a körmüket. 

Magyarok - Egyszerű, mint az egyszeregy. Ha nyerünk, továbbjutunk, hogy milyen helyen, az a francia-portugál meccstől függ. A döntetlen és a vereség csak a kieséshez elég. 

 

Ha ezt nézem, a németek egyrészt hihetik azt, hogy jól állnak és a döntetlen is elég nekik. Ha ezt elhiszik (nem fogák), akkor lehet esélyünk. A baj az, hogy ők is látták a magyar-francia meccset és rájöttek, hogy simán rá is fázhatnak, ha lazázni akarnak. A németek nem hülyék. A franciák ellen szenvedtek, de a portugálok ellen már összeszedték magukat és ez ellenünk sem lesz másképp. Reménykedhetünk, de mivel klassziskülönbség van a két válogatott között, így csodára csak akkor számíthatunk, ha az ellenfél 1. rossz taktikával, 2. nagy mellénnyel érkezik. Ennek ellenére már az eddigi eredményeket sem kell szégyelni, főleg egy ilyen halálcsoportban.

süti beállítások módosítása