Avagy élményeim, puffogásaim története álnevekkel

Tanári dohányzó

Tanári dohányzó

KÍ Klaksvík

2023. július 19. - Hagrid

Bár hivatalosan a csapat neve Klaksvíkar Ítróttarfelag. Igen, puskáztam, a csapatnév a címben olyan, hogy kétszer futottam neki. Hírből már hallottam feröeri focicsapatokról, igaz kapásból csak a B36 Tórshavn (igen, Tórshavn a főváros) csapatát tudtam volna rávágni, bár maradandót ők sem sűrűn alkottak. Na a Klaksvík ma igen és ez a mi Fradinknak hála. A tavalyi EL csoportkör és 16 közé jutás után ez egy kijózanító pofon. Elvileg a Klaksvík már profinak mondható, bár a játékosok fizujáról nem találtam információt, de lehet, hogy elég mellette félállásban dolgozniuk, ég tudja... 

Szóval kellett ez sajnos. Miért? Mert néhány siker ellenére a rendszer idehaza még mindig pocsék és tarthatatlan. A tao, akárhogy nézem, közpénz. Persze jó dolog kultúrára és sportra is fordítani, igen, de egyrészt a tao elsősorban mutyizásra jó, az adózó, támogató cserébe általában kér, elvár, kap valamit. Elképesztő miket amúgy.

Másrészt nincs elvárás. A hazai ifinevelés még mindig botrányosan gyenge. Továbbra is marad a legtöbb helyen az ismerősök, haverok fiacskáinak előtérbe helyezése, tehát tehetségkutatás alig van. Van persze, akad 1-2 szakember, aki lelkiismeretes, igyekszik kiemelni tehetségeket. Majd a fiatal eléri a 16-18 éves kort és csak nem jön az első csapat, de még a fiókcsapat is csak ritkán másod- vagy harmadosztályban. Pedig a legtöbb jól működő ligában így megy. A fiatal a Real, Barcelona vagy más erős csapat B csapatában kap helyet 17-19 éves korában és pl. a spanyol másod- vagy harmadosztályban vitézkedik, majd tapasztaltabban lehetőséget kap a nagycsapatban. Vagy ha nem fér be, eladják....20 évesen, x millió euróért. Igen, mert ez így üzlet is és fenntartható is.

Szóval ez egyelőre egy pénznyelő, a közpénzé. Toldozzák, foldozzák, mint a milliárdosok összevásárolt csapatait Bulgáriában, Moldáviában vagy Azerbajdzsánban. Néha jön egy siker, amikor 3 brazil, 4 afrikai és 2 balkáni szegény srác összehoz a csapatban valamit, mellettük meg 1-2 dísznek ott tartott kötelező hazai marad mutatóban. Szomorú, hogy ezt az utat választották idehaza és nem a horvát vagy cseh vagy lengyel útat, ami amúgy több sikerrel és sok éve jól működik.

A bejegyzés trackback címe:

https://hagrid.blog.hu/api/trackback/id/tr7718173870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása