Avagy élményeim, puffogásaim története álnevekkel

Tanári dohányzó

Tanári dohányzó

Érettségi...

2020. április 17. - Hagrid

Bevallom, lusta voltam írni, így nagy kihagyás után jelentkezem a karantén-oktatásból félúton. Feszülten vártam magam is Maruzsa államtitkár bejelentését az érettségi kapcsán, de nem ért semmilyen meglepetés. Egyrészt az írásbeliket megtartják, bár könyörögnek a diákoknak, hogy minél többen halasszanak (de akkor minek ír bárki is?).

Miután így kigolyózták a beteg vagy beteg családtag miatt otthon maradó végzősöket, nézzük az opciókat:

1. Ahogy a szakszervezet is javasolta, adjunk év végi jegyet. Saját tapasztalatból tudom, hogy ez nem kellemes, engem is alulosztályoztak az érettségihez képest, de a jelen helyzetben ez lett volna a legideálisabb megoldás. Avagy a legkisebb rossz.

2. Online érettségi - na ez idealista. Ehhez más jellegű feladatokat kellett volna eleve megírni és meghirdetni az érettségibe. Sajnos nem számoltak ilyen lehetőséggel, így ez most ténylegesen lehetetlen, mivel sok tárgyból lexikális tudásra kíváncsi a vizsgáztató, az pedig segédeszközökkel elérhető. Ugyanakkor erősen kétlem, hogy az érettségizők tudnák, mit hol keressenek, mit hol találnak és milyen információnak higgyenek online. A nagyobb gond a segítségnyújtás avagy "ki tölti ki" az írásbelit, még akkor is, ha kamerás bejelentkezést követelünk meg a diákoktól (van minden háztartásban erre lehetőség?). Na mindegy, ez felejtős...

Tehát Maruzsáék döntöttek, írásbeli lesz, az iskolák meg derítsék ki 2 hét alatt, hogy ki érettségizik, ezt elektronikusan rögzítsék, ebbe a titkárok és vezetők bele fognak dögleni, mert alapjáraton 2-3 hét mindennek a rögzítése, de legyünk optimisták, hátha egyszerű felület lesz a rögzítéshez, pl. listán beikszelni a vizsgázni szándékozó tanulókat. Felszerelés: ja igen, szerezzen az iskola 2 hét alatt azt is, ha nincs, hát nincs. Nem kötelező...

És igen...ma volt arcuk Maruzsáéknak megkérni a tanárokat, hogy vegyenek részt a vizsgáztatáson, miközben mi tanárok feszülten várjuk, hogy a sulikban hány diák is akar most vizsgázni...mert nem, nem megyünk be vizsgáztatni. Legalábbis nem mindenki, nagyon nem. Arra meg befizetek, hogy az önként jelentkező kollégák elegen lesznek. Tehát a vezetőségeknek lesz alig egy hét, hogy megtudják, kik vizsgáznak és még egy bő hét arra, hogy meggyőzzenek vagy rávegyenek tanárokat a felügyeletre... Kemény meccs lesz, ezt jól hozzávágták Maruzsáék és a kormány a tantestületekhez és igazgatókhoz. Ha már ilyen "remekül" döntöttek, legalább a május 4-i kezdést kitolhatták volna 11-re vagy 18-ra. Viszont, ha már a kitolásnál tartunk, hadd jegyezzem meg, hogy az egyetemek nagy ívben tojtak a helyzetre. Nekik június végéig záruljon le minden, ha szóbeli nélkül, akkor úgy, mert ők júliusban dönteni akarnak és szeptemberben beíratkoztatni, csókolom. Nem ám, hogy később kezdjék az őszi félévet 1 hónappal....vagy szeptember helyett januárban intézni a beiratkozást és keresztfélévvel indítani sima félév helyett...áááááh....

A bejegyzés trackback címe:

https://hagrid.blog.hu/api/trackback/id/tr8515619406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enrikokaruszo 2020.04.18. 20:59:44

@Aurora86: te próbáltál vicceskedni öcsisajt, én csak megpróbáltalak rávezetni, hol tévedsz
attól pl. hogy dugtál már légikisasszonyt, még nem vagy pilóta, ahhoz is iskolákat kell végezni...így érted?

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.04.18. 21:02:02

Hogyha nem tartanák meg az érettségit , akkor most azon menne a hiszti, hogy „a kormány a tanulók jövőjét veszélyezteti, mert nem engedi érettségizni őket”. Csak a nyuszi meg a sapka jól megszokott esete.

bontottcsirke 2020.04.18. 21:06:06

@Ekrü: nekem mindegy mikor ertessegiznek, csak mondom a tényeket.

Aurora86 2020.04.18. 21:08:12

@enrikokaruszo: Amikor kiosztod a lapokat, meg amikor a folyosón állsz, abban benne lesz az a rengeteg tanulás, amin eddig átestél, ebben biztos vagyok.
Öcsisajt, jézus méria, ki használ ilyen szavakat 14 éves kora után?

bontottcsirke 2020.04.18. 21:10:32

@Gleccsertetű: nem szobafestő vagyok hanem közmunkás. Petuniat ültetek a körforgalomban , hogy kedves miniszterelnökünk szép országban éljen ha arra jársz majd dudálj, visszaintegetek!

Hagrid 2020.04.18. 21:14:33

@Ekrü: "-Ez NEM igaz,ne vezesd félre az itteni olvasókat.Nyilatkozni
április 21-ig azoknak kell akik NEM akarnak most érettségizni vagy ( mint máskor is) módosítják az érettségijüket.
eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200417_erettsegi_jelentkezes_modositas"

Erről beszélek én is, április 21-ig kell eldönteniük, hogy érettségiznek-e vagy sem. Erre mondtam, hogy nyilatkozniuk kell? Mi itt a félrevezetés? Írtam, hogy nyilatkozatot kell leadniuk, hogy érettségiznek-e, van rá kemény szűk hetük, hogy eldöntsék. Ahogy írtam, 20-án úgy kell majd sokaknak könyörögni az iskolavezetéseknek, hogy küldjék már el ezt a nyilatkozatot. Ez a tapasztalat hasonló eseteknél.

"-Jah.Azt majd augusztus közepén kezd mindenki futkorászni albérlet,kollégium stb.után.De persze mindezt úgy .hogy szeptember 1-re legyen minden kész (beiratkozással/beköltözéssel stb.) az iskolakezdésre. :)))))Ne viccelj már... "

Ez alapból így szokott menni, ugyanis nem szeptember 1-én van az egyetemi beiratkozás, hanem szeptember 2. hetében. Attól, hogy ez szeptember 4. hetére csúszik, épphogy nem kell kapkodni az albérlettel, amivel amúgy mindenki kapkod augusztusban, ezt saját bőrömön tapasztaltam. :D Nincs itt hiba, 2 hetet kibírt volna a kormány ahelyett, hogy orosz rulettet játszik diákokkal, hozzátartozókkal és tanárokkal. Ha a járvány tényleg csak most durran be, akkor az érettségi erre jókora lapáttal rá fog most tenni és ennek a diákok szülei és nagyszülei fogják meginni a levét. Ha nem te, akkor más, de ahogy érzem, jelenleg csak a gyermeked és a továbbtanulás a lényeg, ha te kerülsz intenzívre és mész haza 2 hét után, akkor természetesen más a menyasszony fekvése, de gondolom ez a kockázat most mellékes. Akkor hajrá, jöjjön a 4-ig érettségi, mikor Müller Cecília és Orbán Viktor is a járvány bedurvulására számít. Az a néhány negyvenes és ötvenes meg nem számít a nagyszülők mellett, értem...a lényeg, hogy az élet megy tovább. Mehetne! De ahogy írtam, ezt már elszúrták, eddig kellett volna nagyobb szigor, maszkok az embereknek, lokalizálni a fertőzötteket és akkor igen, indulhatna újra az élet 1 hónap takarékláng után. Na mindegy.

Hagrid 2020.04.18. 21:17:10

@DFK: A tanároknak van munkájuk. Az érettségi nem az alapmunka része, külön kinevezéssel jár, ahogy egy kommentben leírtam. Ha önként lesz elég jelentkező rá, akkor ez nem jelenthet most sem gondot, mert kevés tanárt érint. A diákok és családtagjaik már többen lesznek, akiket érint, de nincs kivárás, 4-én el kell kezdeni, hát ámen...

Ja igen, a szemétláda EU 350 milliárd forintot ítélt meg tegnap Magyarországnak a gazdaság újraindítására, remélhetően ez tényleg munkahelyek beindítására lesz fordítva és akkor nem csak a tanárnak lesz munkája, hanem neked is.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.04.18. 21:27:37

@Hagrid: hehe, ez szoban mukodik es amugy rendkivul idegesito, de irasban nem megy, barki elolvashatja ki mit irt elozoleg, szorol szora. szoval a magas vernyomasos es cukorbeteges allitasokra valami forras? vagy vegyuk bloffnek?

Hagrid 2020.04.18. 21:28:28

@Aurora86: Nálunk minden érettségiző megkapta a nyilatkozatot, amit ki kell tölteni. Erre mondtam, hogy első kézből, de előfordulhat, hogy más iskola, másképp intézi.

A folyosóügyelet és a teljes ügyeleti beosztást szigorú szabályok szerint kell megcsinálni. De nem kötözködöm, lesz folyosó ügyelet is - a mosdók használata miatt - mert kell, és feltehetően lesz elég jelentkező tanár is. Mondanám, hogy az idős kollégák miatt aggódom, és a 40-esek miatt is, mert igenis, köztük is lehet krónikus beteg, sőt tudok velem egyidős fiatalabbról is, akit elvihet a betegség, szóval legalább abban bízom, hogy ez nem lesz akadály, ugyanakkor a diákok, akiknek 10%-a veszélyeztetett (sorry, ez nálam soknak számít) és a hozzátartozóik, a szüleik, nagyszüleik, sok-sok ezer ember, ezzel nagyobb a baj. Most szinte sok busz és villamosjárat üres, a metrókon is lézengenek az emberek, ami nagyon jó a járvány lelassítása szempontjából, igaz még jobb lenne, ha lenne az embereknek elég jó minőségű maszk, mint Szlovákiában vagy a távol-keleten. Most a járvány idehaza eléggé robbanás előtti pillanatban van és ezt a szakemberek, kormánytisztviselők is tartják, szóval ez orosz rulett a szememben. És nem magam miatt aggódom.

enrikokaruszo 2020.04.18. 21:29:08

@Aurora86: ...aki gyerekek közt forog pl. ... egy csomó szempontból frissen tart...egyébként bizonyára tudod, hogy minden munkakörben vannak rutinok, és kihívást jelentő feladatok, veled is milyen jót dumcsizunk, (pedig én unlak már, csak látom, hogy igényled, biztos voltak kudarcaid az életben, és most le akarod verni egy tanáron, örülök, ha kicsit már jobb:)

Hagrid 2020.04.18. 21:31:33

@vilagpolgar: Pont a megajánlott jegyet nem érzem jó megoldásnak, annak idején én is szívtam az év végi jegy miatt. Amúgy pedagógus javítja az írásbeliket és pontoz a szóbelin, szóval az is elég szubjektív lesz... Az emelt szintre gondoltam sokáig, hogy objektív, de volt osztályomat olyan szinten megszivatták emelt szóbelin, hogy csak pislogtam és nagyon irracionális módon. A baj az, hogy ezekben a hetekben megy erről a vitánk itt a blogon és nem március elején, akkor kussolt az ország vezetése és úgy kellett könyörögni, hogy legalább ideiglenesen zárják be az iskolákat.

Hagrid 2020.04.18. 21:38:08

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Nem, rohadtul mérgesek lennénk mi pedagógusok, a diákok és a szüleik is, hogy ezt a hülye lépést lépik meg. A megajánlott jegy félmegoldás, ahogy írtam is, messze nem a legjobb. Viszont az, hogy május 4-én a járvány berobbanása táján gond nélkül megtartani, na az is felelőtlenség. A tanárok többsége néhány hét halasztást kért, a szakszervezet megajánlott jegyet, ami kényelmes, de nem jó megoldás. Én online érettséginek örültem volna, de az ebben az országban kizárt...jelenleg.

DFK 2020.04.18. 22:01:21

@Hagrid: nekem van munkám. És a plusz feladatra nincs külön megbízás, külön szerződés. Egyszerűen kényelmesek vagytok. A versenyszférát fél évig se bírnátok. Különleges helyzetben mindenkinek rugalmasnak kell lennie.

enrikokaruszo 2020.04.18. 22:06:31

@DFK: volt vállalkozásom több mint tíz évig, voltak alkalmazottaim...és egészen más jellegű a terhelés, nem lehet összevetni

Hórukk 2020.04.18. 22:15:00

@Hagrid: Ezeket a részleteket nem ismertem, de majd az igazgató eldönti ebben az esetben, hogy online órát fontosabb tartani, vagy helyette érettségit felügyelni. Egyszerre mindkét dolgot csinálni úgysem lehet. A tinédzserek között a halálozási arány kb nulla, komoly következményektől nem kell tartani náluk. Aki mégis nagyon fél, az érettségizhet később is, úgy tudom.

pingvin01 2020.04.18. 22:28:52

Ha már ragaszkodott a kormány az érettségihez, sokkal értelmesebb lett volna csak szóbelit tartani, mert akkor egy diáknak összesen egyszer kell bemennie az iskolába, nem tantárgyanként külön-külön. És időben is el lehetett volna húzni, hogy minden napra kevés vizsgázó jusson (de a szóbelik eleve júniusban szoktak lenni, azaz készülni is lett volna jobban idő, az online oktatással sem kellett volna egybeesnie az érettségiknek, a járvány is talán kezdett volna visszahúzódni, és lelkileg is jobb lett volna a diákoknak, személyesebb, egy szóbelin segíteni is jobban lehet jó kérdésekkel, ha valaki leblokkol stb.). Nem is értem, hogy ez az opció miért nem merült fel.

Hórukk 2020.04.18. 22:29:24

@Translator +X+: Veszély mindig és mindenhol van, kieshetsz az iskolaablakon, fejedre eshet a történelemkönyv stb. A veszély mértékét és hogy ez a konkrét veszély most akadályát képezheti-e a munkavégzésnek, azt most majd Orbán és az operatív törzs megmondja, mert ez az ő dolguk.
Kérdezed hogy honnan tudom, hogy ez a veszély nem olyan magas: nos sok más munkavállaló bejár dolgozni, nincs teljes leállás az országban.

enrikokaruszo 2020.04.18. 22:57:22

@Hórukk: Ott a fesz, hogy mióta haza lettek küldve gyerekek és tanárok, a csapból is az jön, hogy maradj otthon, meg a listák, hol hányan haltak meg...a helyzet súlyosságának reális megitélése ezért elég komoly akadályokba ütközik

Vén motoros 2020.04.18. 23:39:33

Egyik ismerősöm is most fog érettségizni. Se benne, se a családjában még gondolati síkon se merült fel, hogy ne menjen el MOST. A gyerek is érettségizni akar, és nem ősszel, hanem MOST. Amúgy az a béljóslás kategóriája, ha valaki már msost tudja, hogy - szeptemberre halasztott érettségi esetén - akkor jobb lesz-e a járványhelyzet mint most, vagy rosszabb?
Azt meg, hogy az egyik pedagógus-szakszervezet a a tanárokat az érettségi vizsgák tömeges szabotálására bújtogatja, az az én szememben az alkotmányos rend megdöntésére irányuló szervezkedésl lázítás, és prímer hazaárulás.

Ekrü 2020.04.18. 23:45:08

@Hagrid:
"Erről beszélek én is, április 21-ig kell eldönteniük, hogy érettségiznek-e vagy sem. "-Gondolom ez azért nem annyira nehéz.Aki cukorbeteg az cukorbeteg lesz április 21-én is ,az pontosan tudja már most is ,megy vagy sem.Ráadásul az egyéb módosításokat is április 21-ig kell leadni,ez pedig tudott dolog volt már januárban is.
"Ahogy írtam, 20-án úgy kell majd sokaknak könyörögni az iskolavezetéseknek, hogy küldjék már el ezt a nyilatkozatot. Ez a tapasztalat hasonló eseteknél."-Gondolom ez a tapasztalat az elmúlt évek tapasztalata,amikor még a koronavírusnak a hírét sem hallottuk.Tehát annak ,hogy könyörögni kell a módosítások leadásáért annak semmi köze a koronavírushoz,sokkal inkább az emberi hanyagsághoz.
"ugyanis nem szeptember 1-én van az egyetemi beiratkozás, hanem szeptember 2. hetében. "-Igen ,vannak olyan egyetemek ahol szeptember 2.hetében,de sok más egyetemen nem így van.Pld. többek között az orvosi egyetemeken.(Semmelweis- szept.6. , Szegedi orvosi aug.31-szept 5.)Szóval azért nem árt ha szeptember 1-re az ember gyermeke már ott lakik az egyeteme városában.
"Ha a járvány tényleg csak most durran be, akkor az érettségi erre jókora lapáttal rá fog most tenni "-Ha már lapátról beszélünk ,szerintem sokkal kevésbé veszélyes jelenleg az érettségi,mint az amikor kedvenc főpolgink ritkította a BKK járatait azt tömögek utaztak a buszokon.Érdekes akkor nem olvastam a felháborodásotokat itt az Indexen....
"Most szinte sok busz és villamosjárat üres, a metrókon is lézengenek az emberek, ami nagyon jó a járvány lelassítása szempontjából,"-Ez annak köszönhető,hogy az emberek saját kocsival járnak mindenhová,hála a bevezetett ingyen parkolásnak.Amúgy manapság a legtöbb fiatalnak van jogsija,ha pedig nincs akkor el is viheti őket apu/anyu,no meg a járatokat is lehet (sőt kell) sűríteni arra az időszakra amikor zajlik az érettségi.

Hórukk 2020.04.18. 23:49:06

@enrikokaruszo: Ez nem a te feladatod, a kockázatbecslést az állam megteszi helyetted és azt mondja, hogy több érdek fűződik az érettségik lebonyolításához, mint amekkora többletrizikót jelent. Ha a rizikó elviselhetetlen lenne, akkor senki nem dolgozna az országban. Ehhez képest nagyon sokan dolgoznak nap mint nap az országban.

ebella 2020.04.19. 03:56:48

Én a Fidesz ellensége vagyok, de érettségizni kell! A kockázat nem túl magas, főleg a korosztályban nem. Más is jár a városban (vásárolni, melózni minimum) és örül, hogy dolgozhat, nem rúgták ki. Pedig köztük is vannak szép számmal krónikus betegek, még a sokkal veszélyeztetettebb korosztályból is, mint például a hatvanon felüliek. (Ugye most hatvanöt, vagy éppen hatvannégy, a nyugdíjkorhatár. Mégis dolgozni kell!)

Szóval érettségizni kell, és egyáltalán nem mindegy mikor. Nem muszáj mindenért feleslegesen rinyálni!

TheKillers 2020.04.19. 08:16:48

Fu bazz, tipikus tudálékos hisztizös tanár, aki majd nem megy be felügyelni.. a Lidlbe bezzeg elmész, meg elvárod az ápoloktol kezdve mindenkitöl hogy bemenjen dolgozni..
Rühellem a tudálékos fajtádat, aki azt hiszi mindenkinél okosabb, mindenkit kioktathat mert ö pedagogus, elvégzett egy gagyi büfészakot mondjuk egy mérnöki szakhoz képest, követeli a fizetésemelést a közösböl (azaz tölem!), holott igy is jobban keres mint más közfizetésüek és többet lébecol mint a versenyszférások, teljesitménymérés meg nincs..
Csak az arc nagy, azok a tanárok akik átléptek versenyszférába, hamar letört szarvskkal visszakullognak, mikor kiderül hogy méröszámok vannak a munkájukra, és nem lehet észt osztani kéretlenül, mert a kollegák kiröhögnek vagy szimplán kib*sznak..
:))

Maxim Tsigalko 2020.04.19. 08:27:36

Nem kellett volna ilyen bő lére ereszteni ezt a bejegyzést, elég lett volna, ha annyit írsz: nincs kedvem érettségiztetni

2020.04.19. 08:28:03

Én azt nem értem, hogy ha csak írasbeli, miért nem lehet az eredeti érettségi időszak végére halasztani? Vagy akár még későbbre, hiszen a ponthatárhúzás még odébb van.

Buchhalter 2020.04.19. 10:16:26

@Hagrid: lehet,hogy tanár vagy,de gazdasági szakemberként idióta vagy.Ja,azért lettél tanár.Dobálózol Dél-Koreával meg totál lezárással. Nézz utána,hogy az elmúlt 20 év során hány millió Dél-Koreai intett búcsút az általad sztárol országnak. Csak kezdésnek : kötelező heti 50 óra munka ,elvárt túlóra, a vezető réteg feudális szinten bánik a bérrabszolgák millióival,zsúfoltság, az iskolákban a felesleges magolás divik,óriási pénzeket költenek és ölnek a katonaságba.Szóval a megszorításokkal lehet kevés ember hal bele a koronába ,de utána a a munkanélküliség és az abból fakadó halálozások sokkal drágábbak lesznek.És ezt nem én mondom ,hanem elismert közgazdászok.Szerintem te is feleslegesen hisztizel és egy olyan ellenzékben látod a megváltást akik még nagyobb szarba rántanák az országot!

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.04.19. 10:19:20

@Hagrid: Miért, mikor kellene? Várhatóan a nyáron sem lesz jobb a helyzet, inkább rosszabb. Minél előbb meg kell tartani, de ugye májusnál előbb nem nagyon lehet.

Ekrü 2020.04.19. 10:31:35

@Dev_: Ezen az alapon tiltakozhatna az egészségügyi dolgozók vagy a kereskedelmi dolgozók szakszervezete is,hisz ők sokkal jobban ki vannak téve a fertőzésnek.Na,az mennyire tetszene...?

lenörd hofstadter 2020.04.19. 11:08:06

Simán meg lehetne oldani az érettségit, ha nem a fideSS még középiskolát sem végzett komcsi párpropagandistáira lenne bízva hanem gondolkodó, értelmes és tanult emberekre. De sajnos a semmihez sem értő ócska szar potentátokra bízták, a tudás nélküli hatalom meg mindenhol káoszt eredményez.

A tanulatlan ostoba koszos tolvaj csúti cigány ezt is hazavágja mint minden mást amihez köze volt, van és lesz.

Kotit 2020.04.19. 11:13:01

Az a gáz, hogy irgalmatlanul sok egybites ember van. A fideszes fikáz mindent, amit az ellenzék mond/tesz (sokszor jó okkal, de a lényeg a mindent), és elfogad mindent, amit pártunk és kormányunk mind; az ellenzéki ugyanez fordítva. A "vesrenyszférás" fikázza a tanárokat stb.
A lényeghez: amit ezek szerint sokan nem vesznek figyelembe, ha én egy boltban elmegyek egy fertőzött mellett, van rá esély, hogy elkapom, ha egyikünkön van maszk, akkor ez az esély csökken. Ha egy teremben 10+1 ember közül valaki fertőzött és 3-4 órát egy légtérben ülnek, akkor szinte biztosan elkapják többen is. Aztán pár nap múlva más rendben üldögélnek a termekben, így megfertőznek másokat is (meg a folyosón, bejáratnál stb.). Ha a 100-150 diák és 30-40 tanár között lesz egy fertőzött május 4-én, akkor május végén 50-100 fertőzött lesz. És a tizenévesek nem veszélyeztettek, ami visszaüt abban, hogy esetleg észre se veszi, hogy elkapta és "vígan" fertőz tovább...

Kotit 2020.04.19. 11:17:07

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: A legtöbb modell és az esetszámok alapján májusban lesz a tetőzés, amit az érettségi megdob és megnyújt.

Kotit 2020.04.19. 11:18:16

@ebella: Legalább azt leírnád, hogy az miért nem mindegy mikor van az érettségi...

ebella2 2020.04.19. 11:21:26

@Kotit: Vannak tudósok, aki pár napja bebizonyították egy tudományos igényű kísérletben, hogy a szokásos maszkok nem védenek meg semmitől. Ami meg megvédene, azt nem lehet hosszú távon hordani és ráadásul igen kellemetlen a viselése. De ezt már sokan mondták előtte is, csak nem támasztották alá csak gondolták a tapasztalataik és tudásuk alapján.

Szóval semmi nem biztos. Az sem, hogy ha van fertőzött, az mindenkit megfertőz. Gondolj csak bele, h a családban egy valaki megbetegszik, de a többi családtag nem kapja el, pedig együtt élnek, nem csak három órát vannak együtt. Erre is van számtalan publikált tapasztalat.

ebella2 2020.04.19. 11:27:33

@Kotit: Azt hittem egyértelmű. Most készülnek, tanulnak, van egy tudásszintjük. Ezt bármeddig fenntartani képtelenség, viszont újra nem tanulsz, mert már tudod. Fiatalon, biztos nem. Én mondjuk nem tanultam soha, minden megmarad az agyamban (főleg fiatalon megmaradt), de másokat láttam vizsgára készülni. Aki azt mondj, ugyanúgy emlékszik arra amiről fél, egy éve tanult, mint amiről a múlt héten (és itt rengeteg tanulnivaló lenne), az többnyire hazudik, vagy zseni. Az meg kevés van.

marosy 2020.04.19. 11:35:23

Micsoda aljas gecihorda ez a tanári fekália banda. Németországban és Dániában és több más országban visszaindítják az iskolákat és itthon ezek a szarháziak még az érettségire sem hajlandóak. A munkáltató rendelkezik a szabadság több mint feléről és bele kell egyezzen, ha valaki szabadságra megy. Aki meg nem hajlandó dolgozni azt ki kell rúgni a gecibe.

ebella2 2020.04.19. 11:43:59

@marosy: Mitől vagy ennyire ideges? Minden szakmából vannak akik kevésbé félnek a vírustól és vannak akik jobban. Egy csomó bolt bezárt, pedig nem kötelező nekik. Három szemüvegesből kettő bezárt. Nyilván a harmadikban csináltattunk szemüveget az asszonynak. A másik két cégnek nem kellett a majd százezer egy szemüvegért. És nem mi voltunk az egyetlen vásárlók. Aki nyitva maradt, az kaszál.

De országokban is eltérés van. Dániában nézem, elkezdődött újra az iskola. Egy maszkot sem láttam, sem gyereken, sem szülőn, sem tanáron, pedig többen haltak meg mint itt, ha jól tudom. Egyet se. Svájcban meg állítólag csak az öregek hordják, senki aki fiatal.

marosy 2020.04.19. 11:44:53

Svédországban, akire mekkaként tekintenek a liberálbolsevik gecihorda tagjai, be sem zárták az iskolákat a járvány idejére. FOLYIK AZ OKTATÁS SVÉDORSZÁGBAN.

marosy 2020.04.19. 11:47:07

@ebella2: Svédországban, akire mekkaként tekint a liberálbolsevik horda, le sem állították az iskolákban a tanítást. SVÉDORSZÁGBAN TOVÁBB FOLYIK AZ ISKOLÁKBAN A TANÍTÁS JÁRVÁNY IDEJÉN.

ebella2 2020.04.19. 11:52:46

@ebella2: Tévedtem. Március harmincadikán kb. annyi halott volt Dániában mint itt. Viszont nem hordanak maszkot. Legalábbis, annyian nem mint itt. Itt a fele kb. hord, ott meg iskolában sem, senki, akit láttam. Nálunk nem hiszem, hogy olyan képeket lehetne csinálni.

Hagrid 2020.04.19. 12:10:11

@TheKillers: Nem voltam Lidl-ben, semmilyen boltba nem megyek, komolyan veszem a kormányod utasítását. Azonban már vártam a tipikus blog.hu-s arctalan megmondó embereket, akik csak személyeskedni tudnak. Rossz hír: az egyetemi diploma ugyanolyan nehéz mindegyik egyetemen. Felőlem lehetsz mérnök - bár kétlem, hogy az vagy - de ha ennyire utálod a tanárokat, akkor tanítsd te a gyerekeket. :D Ja és nettó 160-190 közt, csocsi!

Hagrid 2020.04.19. 12:12:00

@ebella: Egyetértek, mindenképp kell megoldás az érettségire és a felvételire is, ezért írtam a posztot fent. A gond ugyanaz, mint a járvány kezelésénél. Kellett volna sok ellenőrzés, teszt, de az egészségügyi rendszer recseg-ropog, nincs rá felkészülve, kevés a laboros, nincs aki elvégezze a teszteket tízezres számban. Oktatással ugyanez a helyzet, ráadásul a döntéseket halogatták, így most akárhogy is lesz, ideális megoldás nem születhet.

Hagrid 2020.04.19. 12:15:06

@m54: A kép óta eltelt kis idő, Spanyolországban a 350 körüli érték már 500-ra emelkedett és még nőni fog, Olaszországban is, a Briteknél is magasabb, az amcsiknál ég tudja, hol áll meg a szám. A térség alacsony értéke jó, épp ezért nem szabad hagyni, hogy elszabaduljon. Ésszerűtlen pánikkeltés szerintem is rossz, de elbagatellizálni sem szabad, nem ebola, de nem is egy szimpla influenza.

enrikokaruszo 2020.04.19. 12:15:07

@marosy: üres álláshelyek vannak mindenhol, okoska

Hagrid 2020.04.19. 12:18:23

@Maxim Tsigalko: Mivel azért írtam - segítek a szövegértési hiányosság leküzdésében - mert szeretnék érettségiztetni. A lehetséges alternatívákat leírtam, amellett még lett volna elég ötlet, de ha már marad is a kormány verziója, hadd érezzek ellentmondást abban, hogy Orbán Viktor azt mondja, most kell komolyan venni, szigorítani, mert a robbanás előtt áll a járvány - míg Maruzsa szerint május 4-én kezdünk és kész és mindezt április közepén bejelentve. A szakemberek maszkot javasolnak, Szlovákiában kőkemény büntetést kapsz, ha maszk nélkül mész utcára, nálunk kóricálhatsz maszk nélkül és érettségizni is maszkok nélkül fog a többség, mert nem juttatnak feltehetően eleget. Pardon, lehetne, de a sulikra bízták a beszerzést. Vagy akkor most nincs x millió maszk a reptér környékén? :D

Hagrid 2020.04.19. 12:19:28

@Zabalint: Ott a pont, ezen agyalok én is. Biztonságosabbá is lehetett volna tenni az érettségi levezetését, ha rendesen felkészül minden érintett.

ebella2 2020.04.19. 12:23:45

@Hagrid: Tegnap mondta egy szakember, hogy nincs meg a szükséges alapanyag a tesztekhez. És beszerezni is nagyon nehéz, senki nem akar eladni. Amit magunk tudunk, azt legyártjuk, de van amit nem tudunk legyártani. Ezért sumákolnak a tesztekkel, gondolom kínos elismerni, hogy nem tudunk szerezni, amennyi kellene.

Hagrid 2020.04.19. 12:24:58

@Buchhalter: A személyeskedést eleresztem azzal, hogy bőven tanultam egyetemen országok gazdaságáról is. :D Kiemelted Dél-Koreát (bár írtam Japánt, Tajvant és Ausztráliát, de még Szlovákiát is). Szövegértés még egyszer: nem az a cél, hogy rúgjunk ki mindenkit, legyen öngyilkos fél Korea, mert a munka az életük a Távol-Keleten, nem! A rövid leállást a gazdaság sem érzi meg úgy, mint sok európai országban azt a "félig leállunk, félig nem" mentalitást, amivel próbálkoznak. Ez a teszetoszaság dönti romba sok ország gazdaságát. Amit hiányolok az a koreai, japán, ausztrál, tajvani, szlovák szigor. Isten ments a hosszú leállástól, az állam sem tud saját és nemzetközi tartalékokból kisegíteni vállalkozásokat. Az ilyen járványt az elején kell megfogni és kőkeményen, lokalizálva. Vagy írjuk át a covid-ot ebolára. Na akkor lenne csak pánik! Az egy sokkal durvább fertőzés, ott nem is lenne kérdés, hogy egészségügyi és katonai alakulatok járnák már első napokban az érintetteket, vizsgálnának, tesztelnének. A covidba meg belekakkantottak...hurrá. Most tessék, húzódik, és a kormány várja, melyik héten durran be a szám és lesz sok ezer - lásd kórház kirürítések.

Hagrid 2020.04.19. 12:26:55

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Igaz, bár ha március elején átgondolták volna és egyeztettek volna a főbb szervezetekkel, akkor előrébb lehetett volna hozni április 20-ra pl de akár 13-ra is. Ezen a 2-3 héten a tanulmány már nem múlt volna. A 2-3 héttel későbbre tolás is csak azért lett volna jobb, mert komolyabb óvintézkedésekre és tesztelésekre lett volna lehetőség.

Hagrid 2020.04.19. 12:28:33

@Kotit: Pontosan...sok diák és még több családtag lesz beteg. És még csak szándék sincs arra, hogy leteszteljék az érettségizőket és a tanárokat érettségiig.

Hagrid 2020.04.19. 12:31:40

@marosy: Felhívom mindkét bitet a fejedben arra az apróságra, hogy a tanítás most és májusban is menni fog, arra is, hogy a távoktatást minden párt - a fideszed is - kérte márciusban már-már az utolsó pillanatban. Emellett Európában tesztelnek, lokalizálnak rendesen, csökken a fertőzöttek száma - kivéve Spanyolországot, Olaszországot, Franciaországot és Angliát, tehát a lazítás a jobban állókat (német, dán) érinti. Svédország és Norvégia kezdettől fogva más utat jár. Lehet azt is, de azért dönteni nem ártott volna idehaza is, nem csak szerencsétlenkedni szigorral-mégsem szigorral.

Hagrid 2020.04.19. 12:38:28

@Ekrü: Jól elkanyarodtunk az aktuálpolitika felé. Az egyetemekre visszatérve, a külföldi rendszerek is rugalmasak, sok helyen a tanév nem szeptemberben kezdődik, így a nemzetközi továbbtanulásra sem augusztusban kell készülni. Nálunk kis rugalmasság elég lett volna, de megjegyzem még egyszer, júniusban alig lesz szóbeli, bőven elég lett volna az írásbeliket is június közepéig befejezni, júliusban meg tudták volna húzni a kényelmes egyetemek is a ponthatárt. Ennyit erről a "megoldhatatlan" problémáról.

Buszok, járatok: sok már csak 1-2 utassal járt, a sofőrök mögött elzárták a járatokat helyesen. Így tehermentesíteni lehetett a sofőröket is, legalább őket is kevésbé veszélyeztetik. Azért nagy tömeg nem lett.
Autók: igen, most a parkolók vannak megtömve. Végül is mindegy, nem ezen múlik, hogy hogyan utazik sok ember. Március eleje óta csak a tilitolizás megy, a fertőzések nem álltak le, tesztelni nem tesztelnek eleget, nem szánják rá a pénzt, laborosokból évek óta hiány van, durvább, mint az orvoshiány. Így járványt nem lehet kezelni, innentől már tényleg kár szigorítani.

Hagrid 2020.04.19. 12:40:15

@ebella2: Köszönöm, nincs rálátásom ennyire a szakmai, egészségügyi helyzetre, de ez még rosszabb hír. Arról tudok bent dolgozókból, hogy néhány szakemberből, radiológusból, laborosból rettenetes hiány van, de ha az alapanyag sincs, az még nagyobb gáz. Elképesztő, mennyire felkészületlenül érte az országot a járvány. Örüljünk, hogy nem egy ebola ért ide...

Fortress_ 2020.04.19. 12:45:22

@Ekrü: Azokra az esetekre nincs sajnos alternatíva. Az érettségiztetésre van:

tanarvelemeny.blog.hu/2020/04/19/erettsegi_a_jarvany_kozepen_tanarvelemeny

CCnick 2020.04.19. 12:55:37

@Hagrid: "semmilyen boltba nem megyek, komolyan veszem a kormányod utasítását." Mikor utasította a magyar kormány (rossz hírem van, a te kormányod is) az állampolgárokat arra, hogy ne menjenek boltba?

CCnick 2020.04.19. 12:56:57

@Hagrid: "Jól elkanyarodtunk az aktuálpolitika felé." Maga a poszt netto aktuálpolitika.

Gerardus A. Lodewijk 2020.04.19. 13:03:47

Szerintem szükségérettségi lehetne a megoldás. Azaz mindenki, aki 11. osztályból 12.-betovábbjutott, kapjon egy - osztályzatok nélküli - bizonyítványt, amelyben a szokásos megállapítás szerepel: felsőfokú oktatásban való részvételre alkalmas. Aztán ha később szüksége lesz az illetőnek arra a tudásra, amit az elmúlt hetekben nem szerezhetett meg, majd akkor megtanulja. Ha meg nem, akkor így járt.

Buchhalter 2020.04.19. 13:21:27

@Hagrid: burkolt személyeskedés tőled sem áll távol.de ahogy olvasom a véleményeket,te vagy a helikpter és mindenki más körülötted hülye.Gratulálok tanár úr! Életem során sok szarházi tanárral volt dolgom(lásd pofára osztályozás,idióta magoltatás, gazdag szűlők gyerekeinek mindent stb) és a rokon gyerekektől visszahallva a mai magyar tanár garnitúra még mélyebbre süllyedt. Legtöbbet a nyugdíjas korú tanárokra panaszkodnak. De vissza a farvízekre : Vuhant is hermetikusan lezárták,de sok a rejtély (hirtelen még bevallottak 1500 halottat) és vicces,de Kína szinte csak ezt az egy tartományt zárta le.A másik: továbbra is gyenge lábakon állsz a közgazdasággal.Legalább tanár létedre hallgattál volna.iípikusan az az ember vagy ,aki mindenhez ért,ja mégse. Dél-Korea is kifizeti az árát az úgymond "jó" eredményeinek.

Hagrid 2020.04.19. 13:22:56

@CCnick: Rendelek, azt szabad? Győrfi úr napi szinten - helyesen - elmondja, hogy maradj otthon, ha lehet.

Hagrid 2020.04.19. 13:24:03

@HARP3R: Jó írás, még összeszedettebben leírja a lényeget.

Hagrid 2020.04.19. 13:34:24

@Buchhalter: Amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten. :D Ha normális hangnemben jön a kommentelő, akkor két esély van, vagy egyet értek a kommentjével, vagy nem. Fent volt mindkettőre példa, vita több, de nyilván főleg azok kommentelnek, akik nem értenek velem egyet.

"Sok szarházi tanárral volt dolga" - Kölyökkorom óta szivattak tanárok, agyba főbe, láttam részre hajlást is, sokszor húztam a rövidebbet, még sem fogalmazok ilyen alpári módon. Gondolom, ha épp nem értesz egyet egy orvossal, bolti eladóval, gazdával, gyári betanított munkással, akkor ők lesznek "szarháziak"? Ha már nyugdíjas tanárok: sok idős kollégám 20-30 év alatt alkalmazkodott a digitalizációhoz, internethez és a gyerekek imádják. Mások nem, nyilván nem tudtak megújulni, ragaszkodtak a 30 éves megkövesedett módszerekhez. Ez nekem sem teszik, de egy 60 éves öregedő tanárt nem nevezek szarházinak, akkor is, ha sok fejfájást okoznak házon belül, mint tanárnak vagy akár mint szülőnek is.

Miután kielemeztük a tanárutálatodat :D nézzük ki a helikopter. Több kommentben is egyetértésemet fejeztem ki, leírtam azt is - tesztalapanyagok kapcsán - amiben nem vagyok otthon és örülök, ha plusz információkat írnak. Ha valaki pártnyalonc, akkor sokat nem tudok vele kezdeni, le sem reagálom inkább.

Vuhant és Kínát direkt nem írtam, mert valahogy nem hiszem el, hogy 80 ezer fertőzöttnél beütötték a szeget a statisztikába és szinte alig van új beteg március óta... A felsorolt országokat meg direkt kerülöd. :D Legközelebb Indiára hivatkozol? Őket sem írtam, ahogy Kínát sem.

Dél-Korea - ha már rajta lovagolsz - nem ezt sínyli meg. Ők teszteltek a legtöbbet, ők vették a legkomolyabban a korlátozásokat. A vállalataikat is rendbe lehet tenni. Az öngyilkosság a Távol-Keleten meg sajnos nem újkeletű probléma. Ha máshogy kezelik a problémát, akkor is beütött volna. Ja igen, egy világjárványnak az egész világgazdaság kifizeti az árát. Ez elkerülhetetlen. A konkrétumok a közgazdaságtan kapcsán látom elfogytak, maradt a személyeskedés. :D

TheKillers 2020.04.19. 13:36:59

@Hagrid: csak szerinted ugyanolyan nehéz minden diploma.. ;)
Én tanitom jelenleg a gyerekeimet, méghozzá kiváloan és gyorsan.
Ha nem tetszik a lóvé, vállalkozz, vagy tanulj "ugyanolyan" könnyü programozást pl haha hamar belebuknál, itt nem ölel át az állam gondoskodó kis keze az én adómból, ha szar vagy fejreállsz, ez az amit nem értesz.
Élvezd ki, hogy helyetted a szülök tanitanak, egyetlen dolgod egy kis feladatkiosztás meg egy kis adminisztráció ( tudom, neked ez utóbbi több órás küzdelem és fejfájás, de hidd el, másoknak ez pikk pakk megy ;) )
Nem az a dolgod, hogy höbörögj, csak egy kis porszem vagy, aki leadja a tantervet, jol vagy szarul, a kutya nem ellenörzi, szoval ne blogoljál, hanem csináld jobban a munkád, vagy ha nem tetszik, válts.
Ez a rinyálással kevert tudálékosság nevetséges.

Maxim Tsigalko 2020.04.19. 14:10:08

@Hagrid: Az egyik javaslatod az év végi jegy, aminél semmi dolgod nincs. Nem kell javítgatni, felügyelni, csak fogod az eddigi jegyeket, és azok alapján adsz egy jegyet.
Aztán írsz egy ilyet: "mert nem, nem megyünk be vizsgáztatni."

És akkor higgyem el, hogy te szeretnél érettségiztetni?

Hagrid 2020.04.19. 14:10:52

@TheKillers: Hú anyám, csak úgy röpködnek az érvek! Ja nem. :D Csak a személyeskedések. Nyilván címet és telefonszámot nem adok, de pár apróság: tudok programozni, a közoktatás további leépülését látva már pár éve B tervem, hogy továbbképzem magam és átgaloppolok a programozásra. :D Szóval ez mellé ment... De a lényeg, hogy sérelmeid és a fenti poszt narancsszívedbe taposása miatt fröcsögsz egy picit. :D
Vicces, hogy járod az indexet és a blogokat, majd ha valami politikailag a lelkedbe gázol, akkor villantasz pár kommentet, aminek köze sincs a poszthoz, kb annyi, hogy "ne blogolj, menj dógozni" - ja te meg menj, játssz, tanulj a gyerekeiddel, ahogy én is teszem a munka mellett és ne kommentelj, ha nem megy. :D

Maxim Tsigalko 2020.04.19. 14:13:28

"legalább a május 4-i kezdést kitolhatták volna 11-re vagy 18-ra"
"ha március elején átgondolták volna és egyeztettek volna a főbb szervezetekkel, akkor előrébb lehetett volna hozni április 20-ra pl de akár 13-ra is."

Döntsd már el, hogy előrébb hozzuk, vagy toljuk el.

Hagrid 2020.04.19. 14:16:00

@Maxim Tsigalko: Mert nem most kellene, amikor kiürítik a kórházakat, naponta száz új fertőzöttet diagnosztizálnak és bevallottan a tisztifőorvostól kezdve a szakpolitikusokig is várják, hogy berobbanjon a járvány. Igen, a jelen - elcseszett - helyzetben ez lett volna a legkényelmesebb és legbiztonságosabb megoldás. Bár felette kifejtettem, hogy mik vele az aggályaim és kommentekben is ezt hangoztatom, a szubjektív év végi jegyekkel van gond bőven...

Leírtam azt is, hogy végigtesztelve a végzős diákokat, felügyelő tanárokat május közepéig, a sulikat ellátva maszkokkal, na ez már járható út lenne. Enélkül szerinted mi lesz ebből? Orbán Viktor szerint május 3-ra tetőzik a járvány...érettségire meg semmi védekező előkészület? Akkor nem, lehet kommunistázni, terroristázni, ránk kenni az egészet. Ezt nem így kellett volna, mi ugyanis készen álltunk, de párdon, március óta léptek valamit? Semmit, pedig 16-a óta zárva voltak a sulik.

Hagrid 2020.04.19. 14:18:23

@Maxim Tsigalko: "Döntsd már el, hogy előrébb hozzuk, vagy toljuk el. " Én döntsem el? Nem én vagyok Kasler sem Maruzsa. Előrébb már hiába hoznánk, nem lehet, de amúgy kivitelezhető lett volna, ezt írtam. "előrébb lehetett volna hozni" - ez érthető?
Kitolni is csak azért kellett volna, hogy leteszteljék a diákokat és az érintett tanárokat (6000 tanárt mondott az államtitkár). Meg nem a sulikra sózni a feladatot, hogy szerezz maszkot, ha tudsz, ja és a diákoknak sem kötelező a maszk, bravó...

TheKillers 2020.04.19. 14:20:53

@Hagrid: béna válasz. Kapcsold ki a hozzászolás lehetöségét, ha nem tetszik hogy kommentelek, nem a szerencsétlen tanitványod vagyok, szerencsére, tudálékos kis selejt tanár.
A naranccsal meg nagyon mellélöttél, de nyilván véredben van a feltételezgetés, megitélés ugye..

ebella2 2020.04.19. 14:27:31

@TheKillers: Én sikeres vállalkozó vagyok, negyven éve. A feleségem tanár egy szakgimnáziumban. Ennek ellenére, vagy éppen ezért, én még nem éreztem, hogy neki egyszerű a dolga, nekem meg nagyon nehéz. Igaz én mindig élveztem a mit csináltam és soha nem cseréltem volna szemtelen kamaszok lehangoló pesztrálására és sokszor eredmény nélküli tanítására.

Feleségem igen is, nagyon sokat foglakozik otthon is a gyerekekkel, míg én nem vagyok hajlandó foglalkozni a munkával kapcsolatos problémákkal, ha hazamentem, kivéve, ha be se mentem és normál időben hívnak valami olyan dologgal, amiben a tanácsom, vagy belegyezésemet szeretnék kérni (Az is igaz, hogy az elő két évtizedben, sokszor csak tizenöt-tizenhat óra munka után mentem haza. De ma már a telefonomat is kikapcsolom, ha hazaértem, megvan a felelős cégvezető, aki intézkedjen, ha kell. A feleségem ma is, akár este is foglakozik a gyerekkel -nem csak a tanításukkal, bár azzal is-, aki esetleg felhívja, vagy ráír, vagy akár ő is felhívja a gyereket, ha úgy érzi szükséges.)

Szóval én nem érzem, soha nem is éreztem, hogy neki mennyire könnyű, nekem meg a szabad piacon milyen nagyon nehéz. Inkább úgy tűnik, hogy valamiért a tanárokat utálod, pedig az kizárt, hogy csak rossz tanáraid voltak, vagy a gyerekeidnek csak azok jutottak. Nekem is voltak rossz tanáraim, de a jóknak ma is hálás vagyok.

Maxim Tsigalko 2020.04.19. 14:31:04

@Hagrid: Feltételezésekkel én is tudok élni: ha március elején közlik (amikor még csak pár fertőzött szaladgált kishazánkban), hogy 2-3 héttel előrébb hozzák az érettségit, azon pampogtál volna. Hogy te nem erre készültél, hogy mire ez a pánik, hogy most jól kibasztak ezzel az évfolyammal stbstb.
Letesztelni mindenkit, azzal mit érsz el? Hogy egy héttel az érettségi (legyen akármikor) előtt negatív vagy? Attól még simán elkaphatod, akár az érettségi előtt pár perccel.
Maszkot meg, ha nem tud szerezni az iskola, lehet otthon is varrni.

Hagrid 2020.04.19. 14:44:13

@Maxim Tsigalko: Egy jó döntés miatt sosem pampogtam, most is azért írtam, mert van még bőven kétség a jelenlegi levezénylés körül. Ahogy írtam, 2-3 héten már semmi sem múlik, sok éve tanítok és érettségiztetek, áprilisban, tavaszi szünet után az utolsó 2-3 héten már nem múlik semmi.

Elkaphatja hát...egy letüsszentett postaládáról is elkaphatja, de könyörgöm, nem az volt a cél eddig is,hogy csökkentsük az esélyét a fertőzés terjedésének? Hogy ne robbanjon be korán, mint Dél-Európában vagy az USA-ban? Különbség van többezer fertőzött és néhány tucat között.

További kételyek, nem tőlem: www.koloknet.hu/szulo-es-gyerekneveles/egy-budapesti-informatikatanar-tetelesen-osszeszedte-mitol-aggalyos-az-erettsegi-jelenlegi-lebonyoli/

Scott Tenorman Must Die 2020.04.19. 14:45:19

@Hagrid: egy teszt 60-90%-os biztonsággal pontos eredményt ad, minimum kettő kell. mikor és hogyan, hány nappal a vizsga előtt akarod letesztelni a kb 80000 embert? két nappal előtte? másnap nem fertőződhet meg? aznap? nincs eredmény.

hát, kérlek szépen, maradjanak otthon a vizsga előtt 2 héitig karanténban, és akkor nem lesz gond. maaszk pedig lesz, biztosítani fogják azok számára akik kérnek.

moil 2020.04.19. 14:45:57

@marosy: Mielőtt teli torokból fröcsögsz, gondolkozz és tájékozódj!

hu.euronews.com/2020/04/17/nem-valt-be-a-sved-modell-rendkivuli-felhatalmazast-kapott-a-kormany-junius-30-ig
Már ha végig tudsz olvasni egy ilyen hosszú cikket és értelmezni is tudod!

ebella2 2020.04.19. 14:48:04

@Scott Tenorman Must Die: Igaz. A teszt ebben az estben felesleges. Az más kérdés, hogy nem is tudnának annyit adni, amennyi kell.

Scott Tenorman Must Die 2020.04.19. 14:48:15

@Scott Tenorman Must Die: nem biztos, h 80k, fáradt vagyok, de a kérdésem attól még adott

Scott Tenorman Must Die 2020.04.19. 14:50:44

@ebella2: én több orvossal beszéltem ezzel a teszt nem teszt témában, egy volt, aki a teszteljünk mindenkit álláspontot képviselte. a többi (3) azt mondta, hogy a who ajánlása tökéletes (ezt követik a magyarok is).

ebella2 2020.04.19. 14:51:34

@moil: Azért náluk nincs összesen kétezer halott. Olaszországban, Spanyolországban, ahol jóformán az utcára sem szabad kimenni?

indirekt.hu/cimlap/ezert-kezelik-mashogy-a-svedek-a-koronavirust/

ebella2 2020.04.19. 14:55:02

@Scott Tenorman Must Die: abban én sem vagyok biztos, hogy elegendő ennyi teszt (olyanokat sem tesztelnek, akik betegek, egy csomó személyes történetet látni a tv-ben is), de az érettségizőket, valóban nem lehet biztosra menve leszűrni, ezért nem is érdemes elkezdeni. Akkor se lenne az, ha lenne elég teszt.

Scott Tenorman Must Die 2020.04.19. 15:00:49

@ebella2: szerintem (legalábbis meggyőztek azok a dokik akik a who-s ajánlást követik) elég azokat tesztelni akiknél súlyos a tünet, vagy rizikócsoportba tartoznak. a megfertőződött emberek 80-90%-nál alig okoz egy náthánál erősebb tüneteket a vírus. ráadásul egyre több a hír azzal kapcsolatban, h másodjára is megbetegethetsz (igaz, egyelőre elenyésző számban, de mégis van). a jelenlegi szabályok (kijárási korlátozás, önkéntes-hatósági karantén) betartása mellett egy nem súlyos tünetekkel rendelkező embernek kb mindegy, hogy koronavírusos-e vagy "csak" a rhinovírust kapta el

ebella2 2020.04.19. 15:06:16

@Scott Tenorman Must Die: Én meg úgy érzem, hogy mivel nincs elegendő teszt (egy ezzel foglalkozó kutatóorvos mondta tegnap), ehhez gyártanak most ideológiát. A WHO vezetője meg még nemrég azt mondta: Tesztelni, tesztelni, tesztelni! Magam láttam a tv-ben.

Ezzel együtt ezt a kérést és is kisebb jelentőségűnek érzem.

Scott Tenorman Must Die 2020.04.19. 15:12:34

@ebella2: lehet, nem tudom mennyi teszt van.

moil 2020.04.19. 15:22:34

@ebella2: Valóban, csakhogy ők 10 millióan laknak , az olaszok meg 60 millióan, a spanyolok majd 50 millióan, nem mindegy! Gondolkozzunk kicsit!

ebella2 2020.04.19. 15:38:22

@moil: És a napi ötszáz- ezer halott egy jó ideje az csak hatszor és négy és félszer több mint az összesen kétezer se? Valóban gondolkozzunk, mielőtt kinyilatkozunk!

Megjegyzem, ha egyforma lenne az arány, is a svédeknek lenne igazuk. De nem egyforma. Kb. a duplája az említett országokban lakosságarányosan is.

ebella2 2020.04.19. 15:41:11

@Scott Tenorman Must Die: Azt mondta tegnap egy ezzel foglalkozó kutató, hogy van amit itthon is le tudnak gyártani, de rengetegféle anyag kéne a teszt előállításához, és ma már nem akar eladni senki. Szóval amit itt-ott párat tudnak szerzeni, persze kurvadrágán az van.

moil 2020.04.19. 16:04:18

@@ebella2: Gondolkozzunk kicsit tovább. Ez a számadat nem ennyire egyszerű.
1. A svédeknél később indult el a folyamat =>még elérhetik ezt az arányt.
2. Nem volt olyan gócpont, ahonnan kiindult, mint az olaszoknál.
3. A népsűrűség sem akkora, mint az olaszoknál.
4. Nagyon sokan ott is betartják az ajánlott (és nem kötelező, de majdnem olyan szigorú - talán egy a legnagyobb különbség) korlátozásokat. És még tovább szigorítottak rajta.

Szóval ez nem olyan egyszerű. Az a kijelentés meg, hogy nekik van igazuk, nincs alátámasztva, mert még nem ért véget a járvány. Nem lehet tudni a kimenetelt. Szimplán butaság.

ebella2 2020.04.19. 16:37:15

@moil: Ez inkább magyarázat. De mégegyszer, ha ugyanannyi lenne az áldozat, is nekik lenne igazuk, ha neked alá van támasztva, ha nem, mert egyenlőre nagyon jól állnak olyanokhoz képest is mint az UK, akivel nemrég még azonos szinten álltak a fertőzöttek és halottak számát érintve is, és akkor is sokkal többen laktak az UK-ban.

Hagrid 2020.04.19. 17:17:35

@Scott Tenorman Must Die: A diákok most is alapból otthon vannak, de igaz, a teszt után a vizsgákig - saját érdekükben is - otthon kéne maradni, így lenne biztosabb.

CCnick 2020.04.19. 17:29:02

@Hagrid: Szóval nincs ilyen kormányutasítás amire hivatkoztál. Köszönöm.

Kotit 2020.04.19. 20:28:55

@ebella2: "Szóval semmi nem biztos. Az sem, hogy ha van fertőzött, az mindenkit megfertőz. Gondolj csak bele, h a családban egy valaki megbetegszik, de a többi családtag nem kapja el, pedig együtt élnek, nem csak három órát vannak együtt. Erre is van számtalan publikált tapasztalat."
Nem azt írtam, hogy 1 fertőzött mindenkit megfertőz, hanem hogy 1 fertőzött "csinál" 30-100 fertőzöttet a kb. 2 hetes érettségi ciklus alatt. A szerencsések, jobb inmunrenszerűek nem kapják el. Ahol tudnak figyelni arra, hogy minél messzebb legyenek az emberek egymástól VÉGIG (pl. ki és bementkor is), ott jobb lesz az arány, ahol a 10 főt "kimaxolják", esetleg megkavarják mindennap a csoportokat, egy wc-re jár az összes érettségiző stb. ott rosszabb. Ahol emelt szintű érettségik is zajlanak ott újabb esély lesz a fertőzés továbbterjedésére. És biztos lesznek olyan iskolák is, ahol nem lesz fertőzés, mert senki nem fertőzött.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.04.19. 20:49:22

@Kotit: Hát akkor más ötletem nincs: A zorbány le akarja irtani a 18 éves generációt,hisz direkt a járvány tetőzésére időzíti az érettségit, Hívjuk be a kék sapkásokat!

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.04.19. 22:23:20

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Természetesen csak vicceltem, mielőtt valami hülye komolyan venné..

ebella2 2020.04.20. 03:16:11

@Kotit: Vagy csinál, vagy nem. Ez hitvita, hiszen nincsenek pontos adataink, mindenki (legalább a többség) fertőz vagy nem mindenki, akiben ott a vírus. Ha mindenki fertőzne, pusztán azzal, hogy egy helyiségben van másokkal, akkor nagyon gyorsan mindenki megfertőződne aki egyáltalán kimozdul otthonról. Ami előfordulhat, hiszen messze nem mindenkit tesztelnek, de az is lehet, hogy nem.

Ezzel együtt, természetesen nagyobb a veszély a fertőződésre, ha nem marad mindenki otthon, de, ha a baj megelőzésével nagyobb kárt okozunk mint maga a baj okozna, akkor legalábbis érdemes végiggondolni mit is tegyünk. Lásd még, kórházi ágyak túlzott elővigyázatosságból történő kiürítése.

DFK 2020.04.20. 11:44:18

@ebella2: És a következő mondatot is hallottad? Miszerint : minden gyanús estet tesztelni kell. Tehát nem a vakvilágba tesztelni, tesztelni, tesztelni. Persze könnyű annak tesztelést követelni, akinek fogalma sincs arról, hogy folyik egy ilyen teszt és mire használható.

Hagrid 2020.04.20. 14:29:36

@CCnick: Szerinted miért vannak zárva a sulik, ha nem a kormámy rendelete miatt? A diákok és a tanárok maradjanak otthon.

TheKillers 2020.04.20. 18:02:00

@ebella2: nem utálom a tanárokat, volt pár kivételes, meg volt nagyon szar is, épp ezért látom mi a különbség. Elöször is egy tanár legyen a diákjainak tanára, és az adott témakörben, ennyi. Utálom amikor a tanár nem birja levetközni a kioktatást, és felnötteknek, nála jobb vagy sikeresebb embereknek osztja az észt. Ráadásul mindenféle empátia nélkül. A másik: ne rinyáljon, ne sajnáltassa magát, panaszkodjon egy blogon bele a nagyvilágba, beszélje meg a kollegáival a szakmai kérdéseket, a francot sem érdekli, hogy neki nehézség érettségiztetni, mindenkinek virushelyzet van, az élet megy tovább, a gyerekek mennének fösulira vagy ki az életbe. Különben meg felülröl megmondják mi lesz, azt ugy lesz, ha nem tetszik el lehet menni vállalkozni, aztán ott nincs felülröl parancs (ugyanezt mondanám egy rinyálo rendörnek is)
Egy tanár legyen empatikus, példamutato, példakép. Ez a hiszti itt a blogon bele a nagyvilágba inkább egy kvalitások hiján lévö, kétségbeesett és dühös embert sejtet, az meg jo tanár nem lehet.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2020.04.21. 18:59:09

@droid_: Ezt pont nem láttam, de bazmeg.

:: ahol lopnak a tanarok, ott sajat szappant vigyenek magukkal.

Lop a csúti geci meg a pereputtya, (AKA "saját lábára áll", meg "az Isten meg a jószerencse meg O1G").

De ha már egy kezdő mekis többet keres, mint egy 30 éve dolgozó tanár, akkor szerintem nem a tanárokat kellene gyanusítgatnod alapból, hanem a bértrollgondozó gazdáidat.

abautca 2020.07.21. 14:45:19

@enrikokaruszo: De iszonyatosan szánalmas voltál jelen időben is, így utólag meg tényleg egészen elmondhatalanul vicces amit itt rendeztel pár hónapja.
Na, mesélj, sikerült kiosztani a lapokat, beperelt az ügyvéd apuka?
süti beállítások módosítása