Avagy élményeim, puffogásaim története álnevekkel

Tanári dohányzó

Tanári dohányzó

Figyelmeztető sztrájk - a félreértések elkerülése végett

2022. január 30. - Hagrid

Hétfőn reggel 8 és 10 óra között a pedagógusok figyelmeztető sztrájkot tartanak. Tartunk. Legalábbis aki mer, aki nem fáradt bele abba, hogy csak beszélnek a megbecsülésről és persze az, aki nem Soros Györgyöt látja a kollégái sztrájkja mögött...

Pár dolog tisztázáshoz: A sztrájknak az elsődleges oka, hogy évek óta nincs komoly béremelés az oktatásban. Mielőtt még egy habzó szájú fideszes lehazugoz, érdemes visszanézni az elmúlt évek bértáblázatát "pedagógus bértábla" a megfelelő kereső kifejezés, tessék beírni utána a kívánt évszámot. A táblázat bruttó összegeket fog mutatni.

Tehát ez a sztrájk:

  • Nem, nem Soros pénzelte háttérhatalmi megmozdulás a ,,haza védelmezője" SzentOrbánViktor megbuktatása végett. Nem mintha bánnám, ha lenne ilyen hatása, de nem, nem lesz. Persze, minek írom le, aki ezt hiszi, az amúgy is agyhalott, hiába magyarázok hát.
  • Nem oltásellenes. A pedagógusok többsége tudja, hogy a Covidnak voltak és vannak áldozatai, köztük nem mellékesen sok tanár is. (Igen, sokan meg lazán vészelték át...ne menjünk bele, mert kommentbe máris jönnének a "dögöljön meg aki gyenge" típusú baromságok).
  • Nem pártok felhívására tesszük. Ennek amúgy ékes bizonyítéka lenne, ha megszámolnánk, hogy a sztrájkolók közül amúgy áprilisban kb. hányan fognak a Fideszre szavazni. Nálunk kb. ez az arány 10-20% körüli.

Mi a célja? Béremelés. Nem, nem pótlék, amit amúgy meg sem kapott mindenki. Hanem egységes béremelés. Az egész országban érződik az infláció hatása, általános a drágulás. Az árstop meg csak arra lesz jó, hogy pár bolt és vállalkozás csődbe megy. Igen, a kicsik, a hazaiak. Nem, nem a nagy boltok, azok röhögve átvészelik ezt a rövid őrültséget.

Már korábban írtam, hogy hogy áll a pedagógus fizetés. Pici gyorstalpaló:

A pedagógus két első munkaéve a gyakornoki kategóriába esik. Ez tehát a kezdő pedagógus, aki két évig, akár van diplomája, akár alapképzéses/főiskolai, akár mester/egyetemi van neki 219 ezer forintot kap bruttóban. Nem számolom ki, üsd be egy nettó bérkalkulátorba. Nem...a 23-25 éves kezdő tanárnak még nincs gyereke, de 3 semmiképp, tehát az szja kedvezményt felejtsd el. Na látod, annyi.

És ez az egyetlen, amit a kormány az elmúlt években emelgetett. Ha visszakeresel, láthatod, hogy pár éve a gyakornokok még ennyit sem kaptak. Diploma nélkül is ennyi, mert próbálják már az egyetemi évek alatt ráállítani őket a tanári pályára. Bár elég lenne egy vagy két egyetemi szak, nem hiányzik mellé a tanári meló pláne ilyen fiatalon, de tény, hogy minél hamarabb túl vannak a gyakornoki éveken...

Nem, nem jobb. 2 év gyakornokság után ugyanis a pedagógus 1. kategóriába kerül és ott is marad min. 6 évig. Ugyanis 2. kategóriába csak 8 év tapasztalattal kerülhet, hurrá éééééés az 1. kategóriában diploma nélkül és alapképzéses/főiskolai diplomával is még mindig 219 ezer a bruttó további 3 éven keresztül. Ha egyetemi az a diploma (középiskolai tanárok), akkor 243 ezer a bruttó. Innentől megy a hagyományos 3 évenkénti fizu emelkedés. Ha azt nézem, hogy a kezdő pedagógus 5 évig 219 ezret keres óvodában, általános iskolában és 2 évig ennyit középiskolában majd 3 évig 243 bruttót...na az betesz a szakmának. 25-30 éves fejjel, diplomával, felelős állásban, amiben kisgyerekek és fiatalok fejlődéséért, tulajdonképpen a következő generációért felelsz kapsz ennyit? Akkor csoda, ha a fiatalok nem választják ezt a pályát, vagy néhány év után hagyják ott, ahogy arra konkrét példáink is vannak mostanában bőven?

Tudom, tudjuk, hogy sok szakmában hasonlóak a bérek, illetve akad pár ilyen szakma. Bár...amikor azt látom, hogy a pl. alulfizetett nyomdász szakmában is el lehet érni a 300 bruttót néhány év után (200 nettó körül tartunk), akkor passz. De nem mintha rosszat akarnék, egyszerűen érthetetlen, hogy akár a nyomdászok, akár más szakmát végzőknél nem a pályakezdők fizetése 200-250 nettó és ez emelkedik az évek során 300 nettóra legalább...

,,Miért most sztrájkolnak? Gyurcsány alatt talán jobbvót?"

Kérdezi az egyszeri narancsagyú. És nem, nem volt jobb. Akkor is volt sztrájk és volt a 2010-es évek közepén is, utóbbinál felvettük a kockás inget (egy sincs itthon, úgy kellett kölcsönkérnem...).

A 2010 előtti sztrájk is érdekes volt. Az akkori főnök Fidesz párttag is volt, így gondoltuk, hogy simán mehet a sztrájk, de beböffentette, hogy alapítványi suli nem sztrájkol. Pedig akkor Mszp-s kormány volt...

Lesz-e értelme?

Két órás figyelmeztetőnek? Nem...még ha lesz is márciusban egész napos, annak sem lesz. A Fideszt nem ilyen fából faragták. Ha mégis, annak a választások közeledte az oka, mert csak kellemetlen, ha a parlamenti választások előtt egy hónappal leáll az oktatás. Nemde? A lényeg, hogy megpróbáljuk, hogy mutassuk, meg merjük csinálni. Nyilván nem áll le ettől az élet, ahogy az egészségügy sem mer komolyabban sztrájkolni, mert emberéletek forognak kockán. Sem az egészségügy, sem az oktatás nem termelő, nem közvetlen termelői szektor. Létfontosságú, de ettől még lesz élelmiszer, autó, közlekedés, alapanyagok stb. Most még. Ha tovább rohasztjuk mindkettőt, akkor persze az előzőekre is kihat, de hosszú távon ezzel a Fidesz nem számol. Akárki is alakít majd kormányt májusban, előre sajnálom. Ja nem, ha marad Orbán Viktor, akkor nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://hagrid.blog.hu/api/trackback/id/tr3516974318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása