Avagy élményeim, puffogásaim története álnevekkel

Tanári dohányzó

Tanári dohányzó

Jó-e a demokráciának az összefogás?

2021. szeptember 19. - Hagrid

Ez egy rövid poszt lesz. Nem érdemes sok szót vesztegetni rá, mert egyszerű, mint az egyszeregy és a fenti kérdés a címben költői. Igen, jó.

A Fidesz és az elvben létező KDNP kormányai 2010 óta vannak hatalmon. 12 év a legjobb kajából is sok lenne, pláne ebből a narancsos tálból. A demokrácia nem erről szól, viszont a Fidesz megtanulta néhai Arthur Finkelsteintől (rot in pieces), hogy mi fán terem az alt-right kvázi neo-szélsőjobbos műsora, így tarol. Arról már volt szó, hogy a Fidesz érezte, 40-50%-kal sem lehet mindig nyerni, főleg ha kezdődnek a bajok, a Jobbik a 2000-es években beadta a tiniknek és huszonéveseknek, hogy minden rosszért a zsidóság, a cigányság és a sötét bőrűek a felelősek, így valamit lépni kellett. Nem, nem felnyitni a fiatalok szemét, az vagy felnyílt azóta, vagy nem, hanem szépen lenyúlta a szövegüket, csak finomított rajta, hogy a zsidóságot és a teljes cigányságot ne idegenítse el, elvégre tőlük is vár szavazatot. A taktika bejött, a Jobbik jobb híján elkezdte a néppártiasodást, ami valljuk be, elég hülyén nézett ki. Na inkább nézzen ki hülyén, mint a Fidesz szélső jobbra tolódása...

Az eredményt tudjuk, 2018-ban a Fidesz majdnem 50%-ot ismét elért, a mérsékeltebb fideszesek szerint nincs baj a párttal, nem vészesen rasszista meg homofób (de), ők meg nem hiszik el, hogy a Jobbik mérséklődik (2018-ban nem is, még bőven ott ült Novák, Dúró, Toroczkai és sok más díszpinty).

Tehát adott egy masszív fideszes tábor, amiből max 2-3%-ot lehet lefaragni és amibe azért rendesen érkezett utánpótlás, régi jobbikos szavazóknak hála, akik korábban Vonát - meg az Iráni Forradalmi (iszlamista) Gárdát istenítették, most meg Orbánt. Egészségükre, Orbánnak is. Persze kis reményt adhat, hogy a Mi Hazánk Mozgalom megalakult és elszívott sok neonácit, viszont egyelőre elég kérdőjeles, hogy bejut-e a parlamentbe. A Fidesz reméli, hogy nem, mert akkor bizony velük szövetségre kellene lépni, ami amúgy kicsinálná a kormány olykor kritizáló MHM-t is. Szóval fincsi, de esélyesebb, hogy nem jutnak be.

Van tehát ez az elég áldatlan helyzet, amiben tudomásul kell venni, hogy a rasszista és homofób réteg - igen az, akkor is, ha tiltakozik ez ellen és magyarázzák, hogy ők csak ezt és ezt utálják...- szinte egyesült a Fidesz alatt. Egy ilyen tömböt csak összefogással lehetne legyőzni.

Más kérdés, hogy nagyon boldog lennék, ha a Kétfarkú Kutyapártnak majdnem 50%-os támogatottsága lenne és a Fidesznek csak 30, a többi pártnak meg 20, de ez lázálom. Jó lenne, ha bejutnának a Kutyák végre a parlamentbe, de erre kb. olyan kicsi az esély, mint a Mihazánkosok bejutására.

Tehát akárhogy csűrjük-csavarjuk, a Fidesz legyőzéséhez kell az Összefogás. Igen, lehet, hogy nem sikerül, 1-3 képviselős többség összejöhet a Fidesznek, de már nehezebb helyzetben van.

De miért is kell legyőzni a Fideszt? Könyörgöm, olvassunk már picit nyilatkozatokat, újságokat...Ha felvetik az EU-ból való kilépést, akkor 4 éven belül meg is léphetik. Kell az nekünk? Vagy nem értékeljük az ezzel járó előnyöket? Most hagyjuk azt a baromságot, miszerint az EU idetelepít...francokat! Mit telepített bárhova is? Minden állam szuverén és maga döntötte el, kit és hány embert fogad be. A Földközi-tengeren azért áll a bál, az olaszok és a görögök szívnak, de ezt beszélje meg Orbán Salvinivel.

Akkor az Összefogásról részletesen:

DK - Egyelőre elvileg a legerősebb párt. A fiatalok rácuppantak, Gyurcsányt kedvelik, viccesnek tartják, mint a sokat bántott bácsit, Dobrev Klárát pedig istenítik. Nos azért azt le kell szögezni, hogy Gyurcsány nem egy cuki, idős bácsi, hanem egy bukott miniszterelnök. Nem csak azért, mert az MSZP szépen felnyomta a beszédét, hanem mert rosszul vezette az országot. Persze volt válság is, de a fickó és kormánya olyanokat lépett, amitől nem csak a hazai, hanem az európai szakemberek haja is égnek állt. Pl. az államadósság kapcsán választás előtt valótlan adatokat közölni ilyen. Dobrev Klára kapcsán meg kell jegyeznem, hogy nagyon kéne egy jó női miniszterelnök Magyarországnak. Bár én úgy gondolom, nem ő, de ki tudja. Az Egyesült Európai Állam számomra az, ami téves irány és nem működik. Más országok pl. visítanának, ha Lengyelország és Magyarország beolvadna minden homofób és rasszista elemével együtt. Egyelőre az egyesüléshez nincs meg a kompatibilitás.

Jobbik - Le vannak osztva a szerepek, ők a Mindenki Magyarországa és LMP mellett az ellenzéki jobboldal. Tudomásul veszem, hogy a melegek jogainak csorbítása ma idehaza a jobboldal alapjellemzője, illetve a Jobbik részéről. LMP Ungárostul kussol, Márki-Zay ellenben nem megy neki a melegeknek. Nehéz ügy lesz a kormányzás, ha a Jobbik már most együtt szavazgat olykor a Fidesszel. Ha a Fidesz nyerne, akkor pl. elég lenne 1-2 necces jobbikos képviselőt megnyerni...Persze ez legyen Jakab dolga. Kellene idehaza egy erőseb ellenzéki jobbos párt, de ez nem a Jobbik lesz. Mondom ezt úgy is, hogy találkoztam remek, konzervatív, mégis elfogadó jobbikos politikussal, nem is eggyel. Lehet, hogy további tisztulások után mégis sikerrel változik meg a párt és főleg a mögöttük álló szavazók. Nem csak ide írom, a dolog az emberek fejében dől el, ott számít mi van.

Momentum - elvben a 3. legerősebb párt, de ezt ember meg nem mondja. Nekem a programjuk és az elveik szimpatikusak. Részemről Cseh Katalint szívesebben látnám miniszterelnöknek, mint bárki mást, mondjuk 2026-ban, de most sajnos nem így áll a helyzet, nem is ő a jelöltjük. A párt jól megszólítja a fiatalokat, míg a Jobbik az Y generációban tarolt, a fiatalabbaknál a Momentum a menő, sőt már sok Y-os körében is. A párt lényegében felszívta az Együtt szavazóit, amit egy korábbi Együtt-es politikus ismerősöm igencsak fájlalt, de sajna az Együtt eddig bírta, Juhász válása és a fogyás, illetve más pártok fúrása betett nekik. Az LMP is ebből a rétegből erősített 2018-ig, majd a Szél és Hadházy elleni puccs után a szavazók a Momentum felé fordultak, remélve, hogy a Fidesz-Jobbik vonal, illetve az MSZP-DK vonallal szemben egy józan, harmadik utat képviselnek, a centrum és a liberalizmus irányába. A párt rákfenéje igazából az alapító és vezér Fekete-Győr András, a legkevésbé esélyes miniszterelnök jelölt. Ő jobb, ha nem sokat beszél. Persze nem rossz ember, lehet még belőle érett jó politikus, de még sokat kell ehhez tanulnia és egyenesebbnek is kellene lennie. Tudom, hogy a politika most amolyan színészkedésről és beetetésről szól, de én egyenesebb, őszintébb embereket szeretnék fent látni és ezzel nem vagyok egyedül.

MSZP - Rövid leszek. Részemről mikropártnak látnám őket szívesebben, ami Angyalföldre koncentrálódik. Mellette persze néhány kerületi szervezet és 1-2 megyeszékhelyen való jelenlét az, amit még megértek, de felettük eljárt az idő. Még él valami Kádár-i nosztalgia, ami számomra szinte érthetetlen, de ez lassan kihal. Erre baloldalt nem lehet építeni, a nyugati neo-bal meg idehaza nem életképes. Igény itt is lenne, akárcsak a Jobbik esetében a jobboldalra, de erre ez az MSZP nem lesz jó, Sorry fanboy-ok és fangirl-ök, de ez van.

PM - Jó volt, pár prominens politikus viszi a hátán, az Együtt-tel is szépen dolgoztak, de az MSZP-be olvadás zsákutca volt. Lehet, hogy egyszer átveszik a szocik helyét, főleg ha még több MSZP-s áruló lép ki, akik simán együttműködnek a Fidesszel, de erre még kevés esélyt látni.

LMP - Nagyon kéne zöld párt is idehaza, de...az LMP ezt eljátszotta 2018-ban. Akkor ők lehettek volna az összefogás úttörői és rekord eredményt is értek el, de ... magukból csináltak hülyét. Ha nem állnak bele az összefogásba és Moldován meg Sallai vonalát követik, akkor ma 0 körüli támogatottságuk lenne. Az új vezetés jobbra húzódott és ez okos lépés volt, így a Jobbikhoz közelítve a Momentum-tól jobbra beálltak a sorba. Hosszú távon nem látom értelmét a létüknek így, de talán egy új vezetés, egy valódi zöld politika még megmentheti őket.

Mindenki Magyarországa - végül még egy mikropárt, neves vezetővel. Márki-Zay megosztó ember. A felesége botrányba keveredése (csecsemő halál, ellátás mellőzése, őrült szülők) ártott neki. Ő is próbálja mutatni a konzervatív énjét, de belefutott olyan kijelentésekbe, amik nem vállalhatók, neccesek. Mert gyereket - mint pedagógus mondhatom - nem ütünk. Nevelési céllal semmiképp, ha lehet másképp sem, de tudatosan nem, mert ez nem vezet sehova. Tudom, kell a populizmus, kell ezt is mondani, hogy a nem igazán haladó réteg is szavazzon, de..nem tudom, mit kell ebből komolyan venni az MM-nél és a Jobbiknál pl.

 

Sokszínű nem? De. Ez a demokrácia. Tákolmány? Könyörgöm, mi lenne? De ez a tákolmány fontos feladatot kapott: nyernie kell. Megszólítania minél több embert, meggyőzni, hogy a végső jelölt személyétől függetlenül is kell rá szavazni, tehát a szoci szavazótól is kell az X a jobbikos jelöltre és a jobbikos szavazótól is kell az X a balos vagy liberális jelöltre és pont. Miért? Mert meg kell adni az esélyt. Nincs az a luxus most, hogy finnyáskodjunk és a demokrácia sem erről szól. Ítélni nem előre, hanem utólag kell. Természetesen szorítok a számomra szintén nagyon szimpatikus Kutyapártnak, hogy bejusson a parlamentbe. Nem tudom, lehetséges-e, a Fidesz elkövetett mindent, hogy ellehetetlenítse az ellenzéket, de szorítok a Kutyáknak is. Nem lenne rossz, ha ők lennének a mérleg nyelve, a megkerülhetetlen kis párt. :-)

 

Ja igen, holnaptól szavazzunk az előválasztáson! (Hehe...csak hosszú lett a poszt.)

A bejegyzés trackback címe:

https://hagrid.blog.hu/api/trackback/id/tr416693524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása