Avagy élményeim, puffogásaim története álnevekkel

Tanári dohányzó

Tanári dohányzó

Hogyan válasszak a gyermekemnek pedagógust?

2019. április 10. - Hagrid

Kezdem egy pici trollkodással, hogy utána normálisan is kifejtsem: Költözz külföldre, keress egy haladó sulit és lakj mellette, vagy...örülj, hogy ha van tanár a helyi iskolában, ne válogass hát...

 

Komolyra fordítva, gyakorlatban a tény az, hogy nincs nagy választási lehetőség. A tanári pálya nem vonzó, sosem volt az. Nem tudok hivatalos statisztikát, de 5 éven belül a pedagógusok 10-20%-a nyugdíjba vonul. Pályakezdő 5% sincs. Ez hangsúlyozom, nem statisztika, csak az, amit látok. Lehet persze hőzöngeni, hogy az életpályamodell micsoda segítség...igen...nagyon...nélküle 0% lenne a pályakezdők száma és még többen otthagyták volna már a szakmát. Szóval ez nem megoldás, hanem arra jó, hogy működjön még pár évig az oktatás. De most hagyjuk ezt a témát egy későbbi posztra.

Tételezzük fel, hogy az ember válogathat...Bár nem tudom, hogyan és miként, amikor fix körzetek vannak, de ez ugye Magyarország, ahol mindenki ügyes, talpraesett és végtelenül becsületes.

Tegyük fel, hogy tehát akad 1-2 suli, 2-2 osztály legalább és az ember megnézi a nyílt órákat. Ezek kirakat órák, mind szépek, jók és csak kevés támpontot adnak, de adnak.

Amire érdemes figyelni:

- Hogy kommunikál a tanár. A nem előkészített szavak az érdekesek, egy reakció a gyermekek szavaira, kérdéseire. Természetes? Mesterkélt? Ha természetes, akkor az jó jel, a pedagógus nem akar a szülők előtt sokkal többnek látszani, mint amilyen. Bántó? Ha úgy érzed, hogy nyers, csípős, gúnyos, akkor gondolj bele, hogy ez egy kirakat óra, a hétköznapokban ennél kétszerte durvább lesz a helyzet.

- Mennyire élveznéd te magad az órát a gyermek helyében? Ha a bemutató óra is unalmas, akkor a gyermek kemény 4 év elé néz. Persze, ha látod, hogy a gyermek élvezi, akkor az más, de próbáld a gyermek szemével nézni. Mennyire interaktív? Bevon mindenkit? Türelmes?

- Válts vele pár szót az óra után, figyeld, hogy beszél másokkal. Sőt, érdeklődj más szülőknél! Ha van rá lehetőség, a felsőbb éves tanulók szüleinél is érdeklődj. Nincs tökéletes pedagógus! Mindenkinek van jó és gyenge oldala, neked meg egyéni elvárásaid. Azt kell nézned, hogy a magad igényeihez ki áll a legközelebb, de talán még fontosabb, hogy kivel érzed, hogy szót tudsz érteni. A szülővel nem vagy kelletlenül kommunikáló pedagógust kilométerekről kerüld el!!! Alapvető, hogy a pedagógus a gyermekkel és a szülővel is együttműködik és rendszeres kapcsolatot tart fenn.

Érdekes tapasztalat, de nehezen alkalmazható a következő: Amikor szülőként pedagógusokkal beszélek, néha próbálom kicsikarni belőlük, hogy véleményt formáljanak a kollégáikról. Nos, tény, hogy a kollegialitás sokak szemében szent és sérthetetlen alapköve mindennek. Sok pedagógus úgy nézi, hogy össze kell zárni, mert a gyermek és a szülő ellenség, aki földig készül rombolni mindent! Ha egy pedagógus kiemeli segítő szándékkal a kollégája jó és rossz oldalát is, őszintén beszél, akkor is, ha kedveli, baráti viszonyban vannak, akkor ez a pedagógus egy ritka kincs. Mert őszinte...nem bántó, nem fúrja a kollégáját, de tudja, hogy elsősorban neked kell segítenie, te vagy a szülő, aki a legjobbat szeretnéd a gyermekednek. Ez a pedagógus megbízik benned, nem ad ki privát információt, de a véleményét fel meri vállalni. Nem kétszínű, nem ajnároz senkit és titkol el kellemetlen tényeket. Ez a pedagógus gyermekközpontú és bátor, becsüld meg, támaszkodj rá, a kölcsönös bizalom sokat fog segíteni nektek az elkövetkező években.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hagrid.blog.hu/api/trackback/id/tr6114757209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása